Само ясни правила могат да откажат ресторантьорите от готвения протест за сряда, на 27 януари в 12 часа пред Министерския съвет. Това стана ясно от думите на Евгени Зумпалов от Сдружението на заведенията в България пред БНР.

Другият вариант на недоволство на заведенията бе протестно отваряне на 1 февруари.

Протестът може да бъде отменен, ако има заповед за отваряне на заведенията съвсем официално и при ясни и точни правила. "Ако нямаме гаранция, че следващия път, ако се налага затваряне, те ще затворят или всичко, или нищо", каза Зумпалов.

Със стиснат юмрук заведенията се стягат за протест
Обновена

Със стиснат юмрук заведенията се стягат за протест

Той ще е под надслов "Марш към Свободата"

По думите му нощните заведения от 13 март 2020 г. почти година до 1 март 2021 г. не са работили с изключение тези по Южното Черноморие и през септември и октомври в София. В София, в големите градове през лятото нощните заведения не работят, защото хората са на почивка. По думите му четири седмици след като бяхме затворени, случаите скочиха три-четири пъти, а не спаднаха.

"Многократно ни беше обещано, че съвсем още малко остава, случаите падат. Очаквахме на 22 декември да ни отворят - не ни отвориха. Очаквахме да ни отворят след Нова година - не ни отвориха. Очаквахме да ни отворят, когато случаите спаднат под 1000 на ден, те вече са под 500 на ден", обясни Евгени Зумпалов.

По думите му не се представят медицински аргументи за това нощните заведения да продължават да бъдат затворени и трябва да се вземе примера на Швеция, която има най-ниска смъртност спрямо големите европейски държави".

Заведенията и дискотеките не са приоритет за Ангелов

Заведенията и дискотеките не са приоритет за Ангелов

Предстои среща на Ангелов и Сачева

Явно проблемът не е в заведенията, подчерта Евгени Зумпалов и даде пример с държави, в които работят училищата, а заведенията също са затворени като у нас.

Той изреди Германия, Франция, Англия, където случаите на заразени с коронавирус са повече. В Германия заведенията са затворени вече 6 месеца, но виждате какво се случва там.

Мутафчийски: Точните ни попадения - ученици, нощни заведения, ресторанти и молове

Мутафчийски: Точните ни попадения - ученици, нощни заведения, ресторанти и молове

До два - три месеца започва масовата ваксинация

"От цяла Европа видно е, че единствената работеща мярка е затворени училища, което го знаем всяка година от грипната ваканция. Ние не знаем как да се реши този проблем, но не сме съгласни да стоим затворени, защото някак е нелицеприятно и общественото мнение казва - как така кръчмите работят, а училищата не работят", смята Евгени Зумпалов.