Руският самолет с тръбите за АЕЦ „Козлодуй" отлита за София, съобщават от „Росатом". Товарните автомобили от Козлодуй също са подготвени и ще може още днес доставката да бъде изпратена към централата.

Издаването на лицензията за превоз от Федералната служба за експортен контрол, както и разрешението от митниците, стана възможно благодарение на указанията на премиера на РФ Владимир Путин към компетентните държавни органи, дадени след вчерашния му разговор с българския министър-председател Бойко Борисов.

По време на разговора двамата премиери са обсъдили проблема и Путин се е ангажирал доставката да стане в най-кратки срокове. Припомняме, вчера лично директорът на "Росатом"Сергей Кириенко се ангажира със спешната доставка на оборудването.

Извънредното количество сервоприводи за системата за безопасност на блока, които пристигат днес за АЕЦ „Козлодуй", са били изработени за една от строящите се АЕЦ в Русия.

Гаранционният срок на оборудването в „Козлодуй", което сега се подменя по спешност, е изтекъл още преди 3 години. Бързата подмяна на сервоприводите стана възможна благодарение добрата воля на Русия, която се стреми да помогне на своя стратегически партньор - България.

Според изчисления на експерти забавянето на ремонта на VІ блок на АЕЦ „Козлодуй" щеше да доведе до загуби от 1,4 млн. лева дневно или общо между 250 и 330 млн. лева, ако доставката беше извършена в обичайните срокове.
След бързото решаване на проблема за загуби въобще не може да става въпрос.