Държавата създава компенсационен фонд за борба с градушките. Това заяви в Троян заместник-министърът на земеделието и храните Виргиния Кръстева, цитирана от БГНЕС и Нова телевизия.

Фондът ще бъде създаден съвместно със земеделските производители. Това заяви в Троян заместник-министърът на земеделието и храните Виргиния Кръстева.

Правят се разчети и правна обосновка за създаването на фонда на базата на опит от Унгария. Чрез него България ще може да кандидатства за евросредства за управление на риска

Дъжд с градушка унищожи реколтата в няколко ямболски села

Дъжд с градушка унищожи реколтата в няколко ямболски села

Стопаните търсят помощ от държавата

Производителите на малини и ягоди в Троян са пострадали най-много от зачестилите градушки, които унищожават до 100% от продукцията им. Земеделците смятат, че промените в климата са довели до зачестяване на силните градушки през последните години. 

"През пролетта имаше такива градушки, които в районите на Летница, на Лозница и на Попово нанесоха изключително големи вреди на ягодите, които достигнаха над 100%", заяви Божидар Петков, председател на Асоциацията на малинопроизводителите.

Градушките поразили 94 хиляди декара

Градушките поразили 94 хиляди декара

По думите на министър Танева са изстреляни 8 859 противоградови ракети

"Пораженията от градушките при нас са много по-големи, отколкото при зърнопроизводителите. Защото нашите площи са по-малки", каза Айхан Хашимов, малинопроизводител. Той даде пример, че един производител на плодове и зеленчуци има средно по 60-70 дка. Докато един зърнопроизводител има стопанство от 10 000 декара, а няма как градушка да мине през целите 10 000 дка. 

По думите на зам.-земеделският министър Виргиния Кръстева едва една трета от страната е покрита с ракетни площадки, част от национална система за борба с градушките

Нов полигон защитава от градушки 1 млн. дка земи в Старозагорско и Пловдивско

Нов полигон защитава от градушки 1 млн. дка земи в Старозагорско и Пловдивско

Пунктът разполага с 22 ракетни площадки

"Миналия месец се срещнахме с колеги от Унгария, които са изградили компенсационен фонд, който е съвместно с участието на земеделски производители и с държавата. Този фонд се изгражда, за да има възможност държавата да кандидатства по мярка от ПРСР и управление на риск. Целта на тези средства е акумулиране на такъв фонд и до 90% е възможно да се покрие страната", обясни още Кръстева.

Фондът ще бъде ситуиран в Разплащателната агенция. 

Създават държавно звено за борба с градушките

Създават държавно звено за борба с градушките

Ще се постигне защита на 90% от земеделските земи в страната