От Национално сдружение на кабелните оператори "Клуб 2000" (НСКО) алармират, че служители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) подготвят мащабна акция срещу кабелните оператори.

Изпълнителният директор на НСКО "Клуб 2000" Валентин Георгиев посочи на пресконференция в БТА, че през последния месец се забелязва много тревожна тенденция - служителите на ГДБОП се намесват пряко в дейността на определени оператори на пазара, като се представяли за бъдещи вътрешни клиенти и правели снимки.

Кабелните оператори обжалват в КРС тихи промени в цените на ЧЕЗ

Кабелните оператори обжалват в КРС тихи промени в цените на ЧЕЗ

Промените са незаконосъобразни, смятат от Националното сдружение на кабелните оператори "Клуб 2000"

Всичко това навежда хората от Сдружението на мисълта, че се подготвя акция срещу определена група кабелни оператори, под предлог за защита за закона за авторското право и сродните му права.

Във връзка с това изпълнителният директор на НСКО предупреди, че се води война за клиенти с предоставяне на по-ниска цена на крайните потребители, включително и на цени под себестойността на услугата. Сдружението е сезирало Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) с жалби, но те не дали резултат.

"Ако се запечатат определени офиси и се изземе техниката на кабелния оператор за определено време под претекст за излъчване на няколко телевизионни програми, за които няма платени авторски права, ще загубят клиентите си", предупреди Валентин Георгиев.

По думите му "Виваком", А1, "Булсатком" и други големи телевизионни оператора са създали организацията "ТеРаПро", чиято цел е "логистична подкрепа на държавните органи". Според Георгиев въпросната организация има сключен договор с ГДБОП за "съвместна дейност". Затова от НСКО настояват договорът да бъде прекратен и са сезирали Върховния административен съд (ВАС) и той излязъл с такова решение.

Георгиев посочи, че ефектът от ограбването и затварянето на малките и средни оператори би довел до тотално информационно затъмнение пред хората - ще знаят само това, което шепа хора са решили. Друг ефект биха били повишаването на месечните такси, а и възможността малките градове и села да останат без интернет и кабелна телевизия.

Шефът на НСКО допълни, че в дългосрочен план могат да останат само 3-4 оператора. Изпълнителният директор на Сдружението настоява вместо ГДБОП да обикаля по поръчка на частни организации и да организират акция срещу кабелните оператори, които са на светло от години, да заострят вниманието си върху сървърите в платената телевизия.

От своя страна адвокат Емил Василев заяви, че НСКО "Клуб 2000" води ефективна борба срещу сивия сектор и пиратството. Той настоява ГДБОП да намери действителните пирати и действителния черен сектор. "Защо пиратът вика дръжте пиратите", недоумява той.

От НСКО "Клуб 2000" се заканиха, че ще предприемат и действия срещу репресиите през последните месеци. От Сдружението обмислят да подадат сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, с което да поискат разследване за отношенията между ГДБОП и "ТеРаПро".

Ако тези им искания не дадат резултат, от НСКО ще поискат и среща с премиера Бойко Борисов, защото, според тях, той е "заблуден" и няма как да не знае за тези репресии срещу кабелните оператори. Ако срещите с главния прокурор, министър-председателя и пресконференциите не дадат резултат, от НСКО ще искат среща в Брюксел с новите ресорни еврокомисари.