Все повече американски компании гледат на България като център, от който могат да развиват бизнес в целия регион на Югоизточна европа и дори в Северна Африка, Молдова и Украйна.

Това стана ясно след обиколката на посланиците Елена Поптодорова и Джон Байърли в САЩ за среща с потенциални инвеститори, предаде БНТ.

Посланиците обобщиха резултатите от обиколката на специална видеоконференция с представители на медиите. Очаква се до есента поне седем американски компании да стъпят в България с предприятия, които да създадат по 200-250 работни места.

"Резултатът е първо повишен интерес от американските компании в сферата на високите технологии, енергетиката, медицински съоръжения, инфраструктурни проекти, откриване на офиси на големи компании," каза Елена Поптодорова.

Очаква се голяма компания за медицински консумативи от Денвър да изгради завод в България с цел да навлезе на европейския пазар. Американски фирми искат да прилагат у нас и технологии за прозводство на горива от битови отпадъци.

Според инвститорите предимствата, които дава България надхвърлят рисковете, каза посланик Байърли. Все пак от страната ни се очаква да намали бюрократичните процедури, да увеличи качеството на робтната сила и да осигури по-голяма прозрачност.