"Комисията, по начина, по който работи, може да работи без който и да е от нас. Може и без мене също така качествено, че дори и по-добре".

Tова заяви председателят на Държавната комисия енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в оставка Ангел Семерджиев, като съобщи, че това е последното заседаниена на комисията, което ръководи.

Семерджиев посочи още, че и той има нужда от време да осмисли това, което се е случило, за да говори, като отказа да коментира повече причините за оставката си.

Припомняме, вчера стана ясно, че министър-председателят Бойко Борисов ще предложи в сряда на Министерски съвет да освободи от длъжност председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

Предложението е във връзка със забавянето и липсата на разработени и приети подзаконови административни актове, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет, което стана причина Европейската комисия да сезира Съда на ЕС.

Миналата седмица, след като се получи решението на ЕК министърът на икономиката Делян Добрев заяви, че процедурата срещу България изцяло се дължи на забавянето от страна на ДКЕВР.

Дни по-късно Семерджиев се опита да защити действията си и тези на цялата комисия, като посочи че наредбите е трябвало да бъдат приети до юли тази година - 12 месеца, след като се приеха последните промени в Закона за енергетиката.

Конфликтът между Добрев и Семерджиев, който остана зле прикрит, се прояви в пълната си сила преди три месеца, когато в последния ден на октомври шефът на енергийния регулатор заяви, че токът от юли 2013 г. ще поскъпне с 3-4 процента.

Няколко часа по-късно той бе извикан в МИЕТ, за да дава обяснение за думите си, след което последва пресконференция, на която Добрев "успокои", че няма основание да се търси ново увеличение на електроенергията.

След тази среща прогнозите на Семерджиев бяха по-пестеливи, като в последните няколко седмици той дори заговори за възможно поевтиняване на услугата.