Пазарът е пренаситен в момента и има значителен превес на предлагането над търсенето, заяви по БНТ Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Той добави, че може да се очаква спокойно лято с тенденция на задържане на цените, особено след излизането на българската продукция.

Когато намесите на държавата са навременни и правилни, проблем няма никакъв, въпросът е да не се намесва в пазарния механизъм, защото имаше доста предложения за груба намеса в пазарния механизъм. Това никога няма да доведе до нищо добро, каза още Владимир Иванов.

Той допълни, че се наблюдават свръхвисоки цени на лука, тъй като има дефицит, особено в Централна Европа. Дефицит има и при картофите заради лоша реколта в Германия, която е техен основен производител.

Той засегна и въпроса за зърното, който се превърна в централна тема на фона на войната в Украйна, която в началото доведе до рязко повишаване на цените му, а след това пазарът постепенно се пренасити и това доведе до спад на цените. Той каза, че се очаква добра зърнена реколта в страната, което допълнително ще доведе до стагнация. Спред него най-големият проблем на зърнения пазар е руското зърно, тъй като Русия изнася много зърно и печели много, дори като го изнася на ниски цени. Същевременно той апелира, като се проявява солидарност с една страна да не се вреди на други.

ЕК сключи сделка с България и 4 други държави за украинското зърно
Обновена

ЕК сключи сделка с България и 4 други държави за украинското зърно

Министър Гечев потвърди решението

При млечните продукти има стабилизиране на цените през последния месец. Свинското месо е на нивата от миналата година, рибата е с -10%, олиото с 30% по-евтино. Там голяма роля е изиграла и ценовата политика на единствената българска държавна фирма в този сектор "Ел Би Булгарикум".

При захарта все още има индикации за покачване на световния пазар, като не се знае докъде ще достигне, коментира Иванов и допълни, че в момента цената на захарта е достигнала психологическа граница от 700 долара, като това се дължи на проблеми в Бразилия и Индия.

Държавата облепва със стикери прозрачни и ниски цени

Държавата облепва със стикери прозрачни и ниски цени

Никола Стоянов: Когато веригите свалят цените, малките магазини ще ги последват