Европейската комисия съобщи, че късно вчера е постигната сделка за възобновяване на транзита на украинско зърно през пет страни от ЕС, които са наложили забрани и ограничения, предаде Reuters.

Това са България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия.

Вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис написа в Туитър, че изпълнителната власт на ЕС е постигнала "принципно споразумение" с петте страни "за разрешаване на опасенията както на фермерите в съседните страни от ЕС, така и на Украйна".

По думите му сделката включва "предпазни мерки" за четири продукта - пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе. Петте държави трябва да отменят едностранно наложените мерки за забрана на внос на земеделски продукти от Украйна, а вместо тях ще бъде наложена общоевропейска забрана за внос на четирите продукта. Сделката включва и пакет за подкрепа на стойност 100 милиона евро за местните фермери.

ЕС удължава безмитния внос от Украйна с още година

ЕС удължава безмитния внос от Украйна с още година

Целта е да се помогне на икономиката ѝ по време на войната

Служебният министър на земеделието Явор Гечев по-късно днес на брифинг увери, че решението не е еднолично.

В момента, в който ЕК наложи европейската забрана в следващите дни, ще внеса предложение за отмяна на българската забрана и така двете забрани да се препокрият, заяви Гечев. Забраната на ЕК ще продължи до 5 юни, като транзитните коридори ще останат.

Земеделският министър съобщи, че вече има уговорката следващата седмица да се срещне с украинския си колега. Гечев се надява отново през другата седмица ЕК да обяви колко от тези 100 млн. евро помощи ще бъдат насочени към България.

Имаме 2.5 млн. тона пшеница, 1.5 млн. тона царевица и 1.166 хил. тона слънчоглед, имаме дори излишък, така че не може да се говори нито за спекула, нито за вдигане цената на хляба, посочи още Гечев.

Цената на зърното продължава да пада на световните борси

Цената на зърното продължава да пада на световните борси

На Софийска стокова борса котировките на пшеница и царевица остават стабилни