Себестойността на шистовия газ е 10 пъти по-висока от тази на традиционния, заяви проф. Нина Дюлгерова - преподавател във Варненския свободен университет, на пресконференция в БТА.

Това произтича от факта, че добивът на това гориво се характеризира с високи производствени разходи, необходима е скъпа техника и голямо количество вода, посочи Дюлгерова. Според нея в момента никой не може да даде гаранции, че няма да се стигне до екологична криза при добива на шистов газ в Добруджа.

Добиването му е най-разпространено в САЩ и Канада, но там има големи пустеещи територии, които са удачен вариант за развиването на подобна дейност. В същото време у нас няма подобни територии и дори има юридически проблем. Така например, не се знае дали собствениците на земи, на които е запланувано да се правят проучвания за добив на шистов газ са дали своето съгласие, коментира Дюлгерова.

Според нея политическото говорене преобладава, когато се говори за добив на шистов газ. В САЩ например има залежи от цели 85 трилиона куб. метра шистов газ, но добиването на голяма част от него е нерентабилно, защото е на места с прекалено малка концентрация. В световен мащаб запасите от този вид природен газ се оценяват на 200 трилиона куб. метра., заяви експертът.

Англия и Франция вече се отказаха от добиването на шистов газ, като за основен аргумент посочиха - предпазливост, коментира Дюлгерова. Според нея в същото време Германия и Италия се нуждаят от природния газ на Русия, защото Италия не развива ядрена енергетика, а немците вече обявиха, че се отказват от своите атомни централи.

Относно изграждането на газовите връзки с Гърция, Румъния и Турция, съм скептично настроена, каза Дюлгерова. Според нея изграждането им се бави, защото при тези проекти липсват бързите пари и големите комисионни.

"Склонна съм да приема, че ситуацията около "Лукойл" е наша политическа игра. Това се вижда от разнопосочните изказвания на управляващия елит", коментира преподавателят. Нина Дюлгерова, дори цитира Бисмарк, който е твърдял, че преди избори, по време на война и след лов - всички лъжат. Според нея съдбата на изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис зависи от предстоящите президентски избори и развитието на сагата около "Лукойл".