emaxpress

В петък Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) кани редица дружества, с които да бъде обсъден проектът за изменение и допълнение на Методика за компенсиране на разходите на обществения доставчик и крайните снабдители, произтичащи от наложени им задължения към обществото за изкупуване на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници и изкупуване на енергия по преференциални цени от комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия.

Зад дългото и не дотам разбираемо заглавие стои важна методика, с която се определят обхвата, реда за установяване и начините за компенсиране на разходите на обществения доставчик и крайните снабдители, произтичащи от наложени им задължения към обществото.

Под „общественият доставчик" би трябвало да разбираме най-вече НЕК, а под „крайни снабдители" - електроразпределителните дружества.

Сред поканените дружества са изпълнителните директори на: НЕК, ЧЕЗ Разпределение, ЧЕЗ Електро, ЕВН Електроразпределение и ЕВН Електроснабдяване, ЕОН България Мрежи, ЕОН България Продажби, Топлофикация София, ЕВН България Топлофикация Пловдив и др.

Работодатели обаче алармират, че не са поканени нито една от национално представителните или браншови организации на работодателите или синдикатите.

В това число не са поканени никакви браншови организации на социалните партньори от сектор енергетика.

Не е поканено и нито едно от сдруженията на производители на електроенергия от възобновяеми източници.

Въпросът, коментират експерти от бранша, е от изключителен публичен интерес в контекста на продължаващото напрежение около определянето на новите цени на електроенергията и мъртвото вълнение, предизвикано от трудно прикривания конфликт между председателя на ДКЕВР и електроразпределителните дружества от последните два дни.

Предполага се, че всичко това произтича, поради искането на някои от електроразпределенията във фактурите да започне да се посочва каква част от заплатената електроенергия е от възобновяеми източници и съответно е по-скъпа.

Едновременно с това, проектът на ДКЕВР за изменения в Методиката предвиждал потребителите да покрият компенсациите за това, че електроенергията от възобновяеми енергийни източници се изкупува на фиксирани и преференциални цени, но ръководството на ДКЕВР не било никак склонно това да бъде афиширано на този етап във фактурите.