Сигурността на всички летища в България е изключително висока. Това заяви пред БНР гл. ас. Марин Петров от катедра „Въздушен транспорт“ в Техническия университет в София. Той обясни, че като страна на ЕС сме приели да изпълним определени критерии и те изцяло са били покрити. Именно поради тази причина Петров заявява, че нивото на авиационна безопасност при нас е много високо.

Специалистът подчерта, че терористичните актове водят до повишена чувствителност сред цялото общество. Причината за това е, че въздушният транспорт се използва от огромно количество пътници. С него се превозват и огромно количество товари. Този вид транспорт ставал и все по-масов.

Марин Петров отбеляза, че обществената чувствителност е нараснала и с увеличените възможности за информиране в условията на глобализация. По думите му това е довело до повишаване на несигурността в обществото и нарастване на заплахата. Петров не изключва и това да е целта на терористите.

По мнението му инцидентът с похитения египетски самолет е показал, че в някои страни има пробив на защитата. Не се прилагали мерките според световните стандарти. Петров обясни, че пробив е, когато в системата за допуск на борда на самолета и в зоните с ограничено присъствие има хора, които могат да застрашат не само безопасността на полетите, но и авиационната безопасност като цяло.

Експертът коментира, че всяка европейска страна има право да засили мерките за сигурност по летищата си. Очакванията му са Еврокомисията да реши да се прилагат по-сериозни ресурси, за да може да се ограничи до минимум възможната намеса по време на полет и терористичните заплахи.

Марин Петров коментира още, че екипажите на самолетите се обучават да разкриват потенциални нарушители, както и хора, които биха създали проблем по време на полет, но не са дипломирани психолози.