Последно: Приключи. Похитителят е арестуван, написа в "Туитър" външното министерство на Кипър. Не се разкриват подробности.

Всички останали 7 души са напуснали самолета. Кадри от кипърската телевизия показаха човек, вероятно от екипажа, да слиза от прозорец в пилотската кабина и да бяга по пистата.

 

Отвлечен е пътнически самолет на EgyptAir с полет MSR181 от Александрия до Кайро, съобщиха от компанията.

Самолетът е приземен на летището в Ларнака, Кипър, по искане на един похитител, който твърди, че носи жилетка с експлозиви. Мъжът е гражданин на Египет.

На борда на самолета имаше 55 души от различни националности и 5-членен екипаж, но в течение на продължаващата вече няколко часа драма похитителят освободи почти всички.

На специална пресконференция властите в Кайро обясниха, че мъжът е поискал самолетът да бъде приземен в Турция или Кипър. По време на полета пилотът на отвлечения самолет Омар ал Гамал е бил заплашен от пасажер с жилетка с експлозиви и е бил принуден да кацне в Кипър.

Те не знаят дали  похитителят наистина носи експлозиви. Сега в самолета има седем души – капитанът, помощник-пилотът, стюардеса, служител по сигурността и трима пасажери. Все още исканията на похитителя са неизвестни или най-малко не могат да бъдат оповестени публично, добавиха властите.

Според кипърски медии похитителят е отправил политически искания: освобождаване на жени от затвори в Египет.

Снимка 225808

Източник: Sky News

Говорител на президента на Египет потвърди, че египтянинът Сеиф ел дин Мустафа е похитил самолета.

По-рано се съобщаваше, че става въпрос за Ибрахим Самаха от Египет, който иска преводач и политическо убежище в Кипър. Но БиБиСи съобщи, че идентифицираният като Ибрахим Самаха похитител, професор по ветеринарна медицина, е заявил, че разпространяваната информация е невярна и че е един от освободените пътници.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис заяви, че похитителят няма връзки с тероризъм. Държавният глава потвърди, че става въпрос за лична драма. Според държавната телевизия на Кипър мъжът най-вероятно има лични, а не политически мотиви. Бившата му съпруга живее в Кипър. Според свидетели той е хвърлил писмо от самолета, написано на арабски. Той е поискал да се достави на жена му, която е кипърка. Похитителят е поискал да се види с бившата си съпруга. Той страда от психическо заболяване според негови роднини.

„Той не е терорист, той е идиот. Терористите са луди, но не са глупави. Този човек е глупав”, обявиха представители от външното министерство на Египет.

Официално говорител на министерството отрече да са наричали така нападателя.

Самолетът A320 е излетял от Александрия около 8 часа местно време.  21 чужденци е имало на борда, включително 8 американци. Ръководителят на летището в Александрия уточни, че на самолета е имало 30 египтяни, 8 американци, четирима британци, двама белгийци, един италианец и четирима холандци.

По-рано египетският новинарски сайт Ал Баваба съобщаваше, че похитителят на самолета е терорист с шахидски пояс.

Летище Ларнака е затворено. Полетите са пренасочвани към Пафос.

Бойни самолети патрулират над летището.

Това е нов удар върху EgyptAir, след като Москва прекъсна въздушния трафик с Египет заради сваления руски пътнически самолет над Синай в края на октомври 2015 година. ДАЕШ ("Ислямска държава") пое отговорност за инцидента, при който загинаха над 220 души.