КНСБ беше един от инициаторите за Пакта за икономическо и социално развитие, но този пакт не се изпълнява от правителството.

Това каза председателят на КНСБ Желязко Христов, цитиран от БНР.

КНСБ няма намерение да отстъпва от исканията в областта на образованието.
За следващата година 5 % от БВП трябва да бъдат отделени за средното и висшето образование.

Цялото общество и синдикатите са длъжници на българското образование, подчерта Христов.

Твърденията на икономическия министър Петър Димитров, че заради искания скок на заплатите на учителите може да се наложи да се повишат данъците догодина, бяха определени от Желязко Христов като „игра с цифри".

Той заяви, че идеята за 10%-вия плосък данък не е била добре обмислена и сега не е редно да се обвиняват синдикатите, че хората може да плащат повече от 10%.

Димитър Манолов
, зам.-председател на КТ "Подкрепа" заяви, че в България управляващите живеят в свой собствен свят и винаги се чудят защо по този начин се случват нещата в обществото.

Някои синдикални лидери товарят учителската колегияс големи очаквания, които не могат да се сбъднат.

...Защото българите трудно излизат на улицата, но и трудно се прибират вкъщи 
        Димитър Манолов 

По думите му данъчната политика, която води правителството ехаотична и твърденията, че учителите ще бъдат виновниса евентуални по-високи данъци догодина е непочтена.

Не е въпросът да се изхарчи бюджетният излишък, а той да бъде изразходван в интерес на обществото.

Всички европейски държави работят с дефицити в областта на бюджетите и България е единствената страна, която има излишък.

Запитан какво очаква от предстоящата среща между Министерство на образованието и синдикатите за решаване на проблемите на учителите, Димитър Манолов, заяви, че учителската колегия твърдо е решила да отстоява своите искания.

"Не си мислете, че ние сме големи любители на кризите. За нас кризите са също проблем. Защото българите трудно излизат на улицата, но и трудно се прибират вкъщи", каза още Манолов.