Споразумение за социално партньорство подписаха днес Главният изпълнителен директор на БТК Денис Уолах, Председателят на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) д-р Желязко Христов, Президентът на Конфедерацията на труда (КТ) „Подкрепа" д-р Константин Тренчев и председателите на синдикалните федерациите в компанията.

Споразумението за социално партньорство е поредната стъпка към по-ефективни и открити взаимоотношенията между управленския екип на БТК и синдикалните конфедерации в страната. Документът е в пълно съответствие с българското законодателство и с директивите за социално партньорство на Европейския съюз.

В основата на подписаното споразумение е залегнал принципът, че Колективни трудови договори (КТД) се подписват от всяка от компаниите работодатели в БТК. По този начин се гарантира стабилността на трудовите отношения в телекома и по-добрата защита на служителите на компанията. В БТК има седем различни работодатели, които са разделени по териториален и функционален принцип. Това са Централно управление, Административен регион „Запад", Административен регион „Изток", Административен регион „Север", Административен регион „Юг", Национално управление „Радио и телевизионни станции" („НУ РТС") и Стопанска дирекция „Борима".

В момента вървят преговорите за сключване на нови КТД в тези седем работодатели. До днес в БТК има три сключени КТД - за Административните региони „Изток" „Юг" и „Север". Страна по договорите в АР „Юг" и „Изток" са регионалните синдикални съвети на Синдикалната федерация на съобщенията (СФС) към КНСБ, а страна по този в АР „Север" са регионалните структури на СФС и КТ „Подкрепа". Новите КТД предвиждат по-голям размер на допълнителните трудови възнаграждения, повече дни платен отпуск в сравнение с уредените в Кодекса на труда, както и увеличени размери на обезщетенията при прекратяване на трудовите правоотношения.

Според подписаното споразумение управленският екип на БТК и синдикалните организации могат да изразяват обща позиция пред Парламента, Европейския съюз и неговите институции за съществуващите проблеми между компанията и регулаторните органи в страната - Комисията за регулиране на съобщенията и Комисията за защита на конкуренцията.

Припомняме, че вчера КРС за вторен пореден път спря предложението на БТК за въвеждане на по-конкурентни цени за крайните потребители, под предтекс, че ще окаже ценова преса на пазара.