Лидерът на "Моряшкия синдикат" Пламен Симов каза, че според него моряците от кораба "Ванеса" не са застраховани.

"P&I" е застраховка за корабособственика, когато той е виновен, а не застраховка за моряците. В "Булстрад" не се застрахова екипажа, а кораба, обяснява Симо, цитиран от Бургасинфо.

Той е категоричен ,че "P&I" клубът няма право да издава застраховка „Живот и злополука" и допълни, че екипажът трябва да се застрахова за всеки рейс и то от застрахователна компания. Според синдикалния лидер няма документи, които да показват,че моряците са застраховани.

Много моряци се принуждават да се качват на корабите без застраховки, само и само да си осигурят работа. Според синдикалния лидер това е държавна политика и възнамеряват да съдят правителството в Люксембург.

Според морската практика застраховката на един моряк е около 60 долара, а в случаите когато има две деца не навършили 18 години може да достигне и до 90 хиляди долара.

Управителят на агентиращата фирма "Борд Марин" Дойчин Дойчев определи квалификациите на Симов като „просташки изказвания" и каза, че те не са професионални.

Той бе категоричен ,че моряците от "Ванеса са застраховани" в "P&I" клуб в Лондон. В тези клубове се застрахова от вреди товара, кораба и на трети лица-екипажа. Застраховката е за една година. Дойчев каза, че корабът не може да натовари, ако няма такава застраховка.