Основните стоки поскъпват, показват данните на Софийската стокова борса за януари, съобщи БТВ.

За разлика от последните месеци на миналата година, 2009 г. започва с ръст на цените.

Хлебната пшеница поскъпва на всички основни пазари. В България заради огромното предлагане цената остава почети непроменена.

Цената на брашното все още върви надолу, но тя това едва ли ще окаже влияние върху цената на хляба.

"За цената на хляба много пъти съм казвал влияят и други фактори и то много по-силно от колкото цената на пшеницата", коментира главният изпълнителен директор Софийска стокова борса Васил Симов.

"Едно поскъпване на електроенергията, проблеми с газа, каквито имахме през януари неминуемо ще доведат до там, че хлябът няма как да остане на тази цена и няма как да поевтинее. До колко и как ще поскъпне вече пазара ще покаже", поясни Симов.

Средната цена на суровия петрол вече бележи покачване. Цената на царевицата и маслодайният слънчоглед също се насочва плавно нагоре.

Въпреки ръстът обаче цените в момента тръгват от изключително ниски нива в сравнение с 2008 г. Например цената на бутилка слънчогледово олио, на едро, без ДДС е лев и 65. Миналата година по това време цената е била близо един път и половина по-висока.

"Зимата традиционно е сезон, в който цените вървят нагоре. Благодарение на натрупани условия. Имам пред вид лихви по някои кредити. Зърното е все пак започва да се изчерпва, въпреки че в момента в огромно количества се предлага", посочи Симов.

Ще продължи ли тенденцията за ръст на цените или те отново ще тръгнат надолу, това ще стане ясно през следващия месец. Февруари и март ще бъдат решаващи за световните стокови пазари. Тогава ще стане ясно до колко жестока е кризата за онези които търгуват не с книжа а с реална стока.