Сметната палата започва проверка в Българската народна банка (БНБ) за това дали е бил ефикасен надзорът й над Корпоративна търговска банка (КТБ) в периода 2012 - 2014 година.

Това постановиха на одитния орган, почти в пълно съгласие, депутатите от парламентарната Комисия по бюджет и финанси. По закон Сметната палата има право да прави пет одита на Централната банка за една година.

Какви са причините банковият надзор да не е бил ефективен по време на специалния надзор над КТБ", поиска да разбере народният представител от Реформаторския блок Мартин Димитров. Той обясни, че именно това е бил основният въпрос по време на изслушването на ръководството на БНБ по темата, но дори и след този „разпит" не е станало ясно дали във фалита на КТБ има системен проблем или човешка грешка.

„Сметната палата е правила подобни одити и преди, като тя има и експертизата, и опита в тази област", обясни искането за одит Димитров, който е и вносител. Според него подобна проверка от страна на одитния орган ще даде ясен отговор на това защо при наличие на банков надзор има фалит на банка.

Това, което се случи с КТБ, влияе на финансите на държавата", напомни още реформаторът и призова за кратки срокове на всички проверки около казуса „КТБ", включително и този на Сметната палата.

Безпристрастни външни одитори при проверката на БНБ за казуса с КТБ обеща пред журналисти и председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

„Най-трудно ни беше при одита за ценообразуване на лекарствата да намерим безпристрастни одитори. Специално за банковия сектор съм убеден, че ще намерим. Все пак има и експерти в академичните среди, които са с достатъчно познания в областта на банковото дело", убеден е още той.