Собственикът на първия мобилен оператор у нас "Telekom Austria" официално обяви, че оттегля интереса си към миноритарния държавен дял в гръцкия телекомуникационен гигант OTE, който от своя страна контролира втория GSM оператор у нас „Globul", информира Money.bg.

Отказът в надпреварата и участието в приватизационната процедура за продажбата на 15% от капитала на OTE, е продиктувано от решението на гръцкото правителство да не делегира управленски права на новия собственик.

„Следим развитието в приватизационната процедура на гръцкия оператор OTE доста от близо, като в него виждаме възможност да засилим дейността си в югоизточна Европа", съобщи изпълнителният директор на австрийския телеком Борис Немсич.

Към момента обаче гръцкото правителство възнамерява да продаде своя държавен дял без делегирането на управленски контрол, поради което ние губим интерес да участваме в приватизационната процедура, добави още Немсич.

"При тези обстоятелства, придобивайки един миноритарен пакет акции, ние няма да можем да генерираме необходимата ни акционерна стойност и управленски контрол", съобщи още изпълнителният директор на австрийския телеком.

Припомняме, че за провал на сливането между собствениците на двата мобилни оператора у нас се заговори още в края на миналия месец, след като именно разнопосочните идеи на гръцкото правителство относно управлението на гръцкия телеком след продажбата на държавния дял бяха отново в основата на възникналите проблеми.

Първоначално правителството беше решило да продаде 20% от капитала на компанията като новия собственик да поеме изцяло менажирането на телекома. После обаче гърците преразгледаха тази своя идея и предложиха 15% от капитала на OTE с частично делегиране на управленски функции на новия собственик. В крайна сметка гърците решиха да продадат своя държавен дял без да предоставят каквито и да било менаджърски функции на новия собственик.