С новото увеличение на цената на софиянци „Софийска вода" цели да спечели 34 млн. лева. За това предупредиха на пресконференция от Националния комитет за подобряване водоснабдяването на България (НКПВБ).

Те изчислиха, че само за 1 стотинка корекция в цената на водата водното дружество получава допълнителна печалба от 860 000 до 1 млн. лева. Следователно с планираното ново увеличение на цената на водата за жителите на столицата с 34 стотинки означава, че „Софийска вода" ще прибави към приходите си 34 млн. лева.

„Това означава, че за 1-2 години си възстановяват инвестициите в дадено съоръжение", изчислиха още от комитета.

Недоволството им обаче е породено от факта, че обяснението на дружеството за увеличението са нови инвестиции в нови съоръжения. По този начин от комитета посочват, че едва ли не „Софийска вода" поставя ултиматуми: „Или ще коригирате цената на водата, или ще оставим на природата да бъде милосърдна".

От комитета обърнаха внимание на това, че всъщност инвестиции не се правят.

„25 на сто от софиянци и промишлеността се водоснабдяват от язовир „Искър”, който е изправен пред катастрофа. Вече 14 години концесионерът, който претендира за световен лидер, поддържа ниско ниво в язовира. Сега може да рухне стената", предупредиха от НКПВБ. Те изтъкнаха, че с проблема са запознати премиерът, президентът, главният прокурор, но нищо не се прави.