"Софийска вода" поиска по-малко поскъпване на водата от догодина. Дружеството е коригирало исканото в средата на годината повишение. Това обяви директорът на отдел "Водоснабдяване" в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Ивайло Касчиев, цитиран от БНР.

В края на ноември "Софийска вода" е внесла в КЕВР окончателния бизнес план. Това е станало след обсъждане с работна група на комисията. В окончателния вариант столичното дружество е поискало по-ниско повишение на цената на водата.

До 30 юни беше срокът, в който ВиК дружествата трябваше да внесат бизнес плановете си за следващите пет години в регулатора. Те трябваше да внесат и заявления за нови цени от 1 януари 2017 година. Общо 57 са операторите в страната, чиито планове трябва да разгледа Комисията за енергийно и водно регулиране.

Първоначално "Софийска вода" предвиждаше цената на кубик вода да поскъпне от 1,52 лв. без ДДС (1,82 с ДДС) в момента до 2,007 без ДДС (2,40 лв. с ДДС).

В публикуваното вчера на сайта на КЕВР предложение на "Софийска вода" исканото увеличение е за 1,943 без ДДС от 2017-та година. Дружеството предвижда след постепенно поскъпване в края на петгодишния период цената да е 2,38 лв. без ДДС.

Енергийният регулатор трябва да вземе окончателното решение след Нова година.

Ивайло Касчиев обясни, че комисията трябва да изисква допълнителни документи заради промени в нормативната уредба. Затова и регулаторът все още не е взел решения. Решението ще бъде взето след открито заседание и обществено обсъждане.

"Софийска вода" не възнамерява да коментира цените, докато решението на КЕВР не излезе.