"Софийска вода" е започнало проучване за реалното потребление на вода на населението, съвместно с УАСГ.

Първият за България подобен проект трябва да приключи до 2020 г. Това заяви изпълнителният директор на дружеството Васил Тренев.

Той посочи, че "Софийска вода", част от групата на френската Veolia, планира инвестиции в столичната ВиК мрежа в размер на 46.3 милиона лева през 2019 година.

Общите вложения за периода 2017 - 2021 г. са в размер на 209 милиона лева, от които 194 милиона лева - в регулирани дейности, одобрени от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Към края на май са реализирани около 40% от инвестициите.

Спират временно водата на 3 места в София

Спират временно водата на 3 места в София

В кварталите "Димитър Миленков", "Овча купел" и "Обеля"

От предвидените за 2019 г. вложения 23.9 милиона лева са в подобряване на услугите за доставка на вода, 15.9 милиона лева в отвеждане на отпадъчни води и 6.5 милиона лева в пречистването им.

Сред по-значимите проекти са рехабилитацията на 40 км мрежа за водоснабдяване - процес, който е завършен наполовина към момента.

До края на юни се очаква и приключването на рехабилитацията на втория водоснабдителен ринг в София, което включва подмяната на 2.1 км водопровод и изграждането на консумативен водопровод на стойност 4.3 милиона лева.

Завършено е изграждането и включването в система на резервоара под "Симеоново" - проект, който е започнат през 1957 г., но изоставен. Той ще осигури стабилно водоснабдяване на кварталите "Младост" и "Студентски град".

Сред основните цели на дружеството е намаляването на загубите на вода, посочи още Тренев.

Спрямо края на 2016 г. течовете са намалени с 12%. До края на инвестиционния период се очаква загубите на вода да намалеят до 38.72%, като през 2002 г. те са били близо 70%.

Три дни ремонт на Софийска вода блокира улица "Раковски"

Три дни ремонт на Софийска вода блокира улица "Раковски"

Дупка зейна насред асфалта