Предложението за намаляване на ДДС за най-пострадалите сектори е недомислено, поощрява сивата икономика и влошава бизнес климата в страната.

Това заявяват от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) в своя позиция до медиите.

Те определят намаляването на ДДС на 9% за ресторантьорския бранш и за книгите като опасен прецедент без никакви гарантирани ползи за крайния потребител.

От БАСКОМ изразяват притеснението си от предупрежденията на Министерство на финансите, че за да се компенсират загубите в бюджета от мярката, ДДС за всички други стоки и услуги трябва да се повиши на 24% или данък печалба за бизнеса да се вдигне до 17-18 %.

Те изразяват категорично несъгласие с увеличаване на данъчната и административна тежест върху софтуерния бизнес, както и върху всички други работещи и прозрачни сектори на икономиката. Според тях е недопустимо те да платят цената на мерките за справяне с кризата, причинена от COVID-19.

Финансовото министерство твърдо против намаляването на ДДС за стоки и услуги

Финансовото министерство твърдо против намаляването на ДДС за стоки и услуги

1,763 млрд. лв. ще са загубите за бюджета ако се изпълнят исканията

Валящите отвсякъде предложения за намаляване на ДДС на най-пострадалите сектори са стихийни, недомислени, няма оценка на въздействието на подобни мерки, те превръщат почтения бизнес в заложник на сивата икономика, нарушават принципа на равнопоставеност, влошават бизнес климата в страната и излъчват негативен сигнал към чуждестранните инвеститори и партньори, изтъкват още от софтуерната асоциация.

Те са на мнение, че е крайно време е държавата да помисли не само за оцеляване на най-засегнатите сектори, но и за тези, които осигуряват растежа и ще издърпат българската икономика напред.

По данни от 2019 г. софтуерната индустрия осигурява над 3% от БВП на страната и допринася за развитието на икономиката с над 4 млрд. лв годишен приход. Освен това секторът показва висока степен на обществена солидарност в кризата с коронавируса, а редица компании, членуващи в БАСКОМ, продължават да предоставят за свободно ползване продуктите и услугите си с цел подпомагане на засегнати бизнеси, спасяване на работни места, технологично обезпечаване на кампании, иновативни решения за изява на свободните артисти, решения в сферата на киберсигурността, даряване на устройства за дистанционното обучение и мн. др., посочват от асоциацията. 

Борисов склони на 9% ДДС за туризма със звезда от 2021 г.

Борисов склони на 9% ДДС за туризма със звезда от 2021 г.

За Борисов решението е политически риск, а Горанов бил против

От БАСКОМ обръщат внимание на това, че вследствие на епидемията нараства доверието в иновациите и научните достижения, както и с форсиране на дигитализацията в образованието, здравеопазването, администрацията, търговията, събитийния и културен мениджмънт и др.

По думите им IT браншът също не остава незасегнат от икономическата криза. Всички софтуерни продуктови компании или такива в сферата на услугите, които обслужват дигитализацията на най-засегнатите сектори, също търпели големи загуби.

От КНСБ настояват за общо намаляване на ДДС

От КНСБ настояват за общо намаляване на ДДС

Липсва логика да се намалява ДДС на крайната стока в заведенията и ресторантите на 9%

В тази връзка те настояват за незабавен отказ от избирателно намаляване на ДДС като социална мярка и недопускане на увеличаване на други преки и косвени данъци за работещите бизнеси.

От асоциацията искат софтуерната индустрия да се третира като стратегически важен отрасъл за икономиката на България и да се изработят мерки за запазване на растежа в сектора.

Те настояват още да се приоритизират политиките, свързани с дигиталната трансформация на икономиката, тъй като това ще помогне на икономиката да премине по-безболезнено през периода на кризата и ще осигури конкурентоспособността й в бъдеще.

Бюджетната комисия прие на първо четене по-ниското ДДС за хотели и ресторанти

Бюджетната комисия прие на първо четене по-ниското ДДС за хотели и ресторанти

С 9% ДДС ставка ще се ползват и книгите, включително електронните

От БАСКОМ смятат и, че трябва да се преосмисли политиката по намаляване на държавния прием за учебната 2020/2021 г. и увеличаване на семестриалните таксите за студенти в специалности, свързани с информатика, информационни технологии, компютърни науки и софтуерно инженерство.

При огромната липса на кадри в сектора и в условията на кризисна ситуация подобно решение е в сериозен ущърб на бранша и ще има негативни последствия за години напред, допълват още от асоциацията.