Еднократната компенсация на пенсионерите трябва да е диференцирана и да обхваща всички възрастни хора, заяви социалният министър Тотю Младенов.

Тези, които получават по-ниски пенсии, трябва да получат по-голяма сума, заяви пред журналисти министърът.

Той поясни, че след 15 юни ще се проведе среща на Тристранката, на която това ще бъде единствената обсъждана тема.

Младенов обаче е категоричен, че размерът на компенсациите зависи от разчетите на финансовото министерство и от това какви ще бъдат размерите от бюджета за полугодието.

По думите му на държавните служители могат да бъдат направени корекции на възнагражденията в рамките на Фонд „Работна заплата". „Всичко зависи от това коя администрация какви реформи е направила", допълни социалният министър.

Той каза още, че в неговото ведомство през миналата година са съкратени 500 човека и допусна възможността и тази година да бъдат направени съответните съкращения, като на базата на освободените ресурси, да бъдат направени и корекции на доходите, разбира се в рамките на Фонд "Работна заплата."

Вчера Тотю Младенов заяви, че от 1 юли ще има увеличение на пенсиите и заплатите. В последните месеци той настоява за ръст на минималното възнаграждение от 30 лева, като по този начин то ще достигне 270 лв. В същото време обаче финансовият министър е скептик за подобно увеличение и дори наскоро изиска Младенов да намери пари, ако иска реализиране на идеята си за минималните доходи.