Законопроектът за Бюджет 2018 със становище на МС беше приет на първо четене в икономическа комисия, комисия по енергетика и комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата. Икономическа комисия го прие с 10 гласа "за", 1 "въздържал се" и "против" 8. От комисията по енергетика 14 депутати бяха "за", "против" бяха 6, а се въздържа 1. В комисията за борба със сивата икономика резултатът беше идентичен.

Бюджет 2018 дава пари на нереформирани сектори, скочи РБ

Бюджет 2018 дава пари на нереформирани сектори, скочи РБ

Да присъединим Северозападна България към ЕС, после Западните Балкани, зове Великов

Теменужка Петкова - министър на енергетиката, Николина Ангелкова - министър на туризма и Емил Караниколов - министър на икономиката представиха Бюджет 2018 г на министерствата си пред депутатите от ресорните комисии. От министерство на финансите присъства заместник- министър Кирил Ананиев, който представи приоритетите на Бюджет 2018.

Депутатът от БСП Таско Ерменков и член на комисията по енергетика, заяви, че при представянето не разбрал в резултат на разходите на министерство на туризма какво ни очаква и дали ще се увеличат туристите.

Депутатът от БСП Христо Проданов от икономическа комисия попита Ангелкова защо приходите от концесии на плажове са заложени в бюджета 5 млн.лв и се разминават с очакваните от нея 20 млн.лв.

Ангелкова заяви, че коментираните 20 млн. не са само от концесии на плажове, а включват и други дейности.

Не станало ясно и какво ще се прави със стратегическите обекти в енергетиката. Какво ставало с конкурентоспособността, също не станало ясно.

Драгомир Стойнев от БСП попита къде точно са реформите и как продължават.

Бюджет 2018 е първият, който предлага нарастване бюджетните заплати

Бюджет 2018 е първият, който предлага нарастване бюджетните заплати

Смущаващо е, че се приема за нормално държавна администрация да се издържа от такси, смята проф. Христина Вучева

Жельо Бойчев заяви, че предстои една пропусната година. Той попита защо приходите за поредна година намалявали, а се отчитали успехи в борбата с контрабандата.

Според него се наливали стотици левове в нереформирани сфери и трябва да се смени моделът на финансирането. В бюджета пък нямало никаква икономическа политика.

Кирил Ананиев отговори, че реформи има, предвидени са и инструменти за изпълнението им. Той посъветва Бойчев да отиде в отделните комисии, където ще бъдат представени реформите, за да разбере какви са и в кои сектори.

Макроикономическата ни прогноза е най- близо до това, което се очаква тази година, стана още ясно.

Димитър Данчев от БСП откри, че прогнозата за инвестиции се разминава, което бе оборено от Ананиев.

Депутатът от "Воля" Пламен Христов и член на комисията по енергетика се поинтересува тези 400 млн.лв допълнително в здравеопазването ще се използват ли да се покрие задължението към чужди здравни каси. От думите на Ананиев стана ясно, че само 10% ще отидат за такива плащания.

Бюджет 2018 е добър, въпреки трудното време, уверява Горанов

Бюджет 2018 е добър, въпреки трудното време, уверява Горанов

Пред медиите, финансовият министър отчете сериозен икономически растеж

Иван Иванов - председател на КЕВР заяви, че е доволен от бюджета по отношение на комисията. Той обаче поиска сграден фонд, отговарящ на капацитета на КЕВР и функциите й.

Бойчев заяви, че ще следи какво се изпълнява от заявеното като реформи в здравеопазването.

В заключение Таско Ерменков попита колко недържавни болници ще бъдат закрити, на което отговорът беше, че болници няма да се закриват.