Зад бюджета за 2018 г. прозира отказ от реформи. Такава е политическата оценка на партиите от Реформаторския блок в партньорство с "Глас народен".

Политическите формации от Реформаторския блок са категорични, че не приемат така предложения от правителството бюджет за 2018 г.

От РБ са категорични, че се наливат пари в сектори, които продължават да бъдат нереформирани. Найден Зеленогорски заяви, че като опозиция категорично не подкрепят настоящия проект за бюджет. Той посочи, че и общините остават доста скептични към него.

Пари за нов изтребител и за кораб са предвидени в Бюджет 2018

Пари за нов изтребител и за кораб са предвидени в Бюджет 2018

Обещават повече пари за личен и за социален асистент

Така например са крайно недостатъчни средствата за поддръжка на четвъртокласните пътища, за които са предвидени 164 млн. лв. В сравнителен план четвъртокласните пътища, които се поддържат от общините са толкова, колкото и републиканските общо 20 хиляди км. За републиканските, обаче са планирани разходи в размер на 700 млн. лв.

Зеленогорски застъпи тезата за приоритизиране на големите инфраструктурни обекти като АМ "Хемус", така и тунела под Шипка и на скоростните пътища от София до Видин и от Велико Търново - до Русе.

Общо за тяхното реализиране били нужни около 5 млрд. лв. Парите може да дойдат от пенсионните фондове, които били натрупали около 12 млрд. лв. Такива успешни примери има в редица държави.

Бюджет 2018 е добър, въпреки трудното време, уверява Горанов

Бюджет 2018 е добър, въпреки трудното време, уверява Горанов

Пред медиите, финансовият министър отчете сериозен икономически растеж

За да се случи подобно финансиране е необходима законодателна промяна и създаването на Закон за статута на инфраструктурните облигации по проекти с национално значение. Така ще се гарантира възвръщаемостта по проектите.

Борислав Великов заяви, че предвид предстоящото председателство е редно първо да се помисли за присъединяване на Северозападна България към ЕС и след това за разширяване на ЕС в посока Западните Балкани.

Той заяви, че е крайно неприемлив и фактът, че средната заплата в БАН е с 200 лв. по-ниска от средната заплата в България и с под 500 лв. от средната заплата в София. Несъгласие Великов изтъкна и с бюджета на НЗОК, който предвижда мораториум върху новите лекарствени молекули, които могат да бъдат по-ефективни и по-евтини дори.

Относно поканата към ДСБ за общи действия, Зеленогорски посочи, че Реформаторският блок ще продължи да се разширява. "Ние сме за широко дясно обединение", посочи той. По думите му в противен случай между 500 и 700 хиляди български избиратели остават без политическо представителство.

Зеленогорски каза още, че сепаратизмът е нанесъл огромни щети в цяла Европа и в частност - в дясното политическо пространство у нас. По думите му РБ има над 30 кмета, четири от които на големи областни градове, над 300 общински съветника и още над 150 кметове на села.

По думите му опитът за сепариране в дясно ще доведе до нова катастрофа. Зеленогорски увери, че РБ ще продължи активно да функционира и ще положи максимални усилия да внесе законодателни проекти.

На въпрос дали Глас народен ще се присъедини към РБ Светослав Витков заяви, че "Глас народен" не е част от Реформаторския блок, но ще продължат да работят с него.