Не може да се подменя волята на народа чрез депутатите и да се нарушава Конституцията. Това коментира депутатът от БСП Дора Янкова по повод заявлението на парламентарната група на социалистите, че ще даде на Конституционния съд процедурата по приемането на държавния бюджет за 2018 г.

БСП дава приемането на Бюджет 2018 на Конституционния съд

БСП дава приемането на Бюджет 2018 на Конституционния съд

Цялата процедура е противозаконна

За средствата, предвидени в бюджета за здравеопазване, Янкова коментира пред БНР, че ГЕРБ отново са заложили на статуквото, а всичко, свързано с иновации в сектора и модерно здравеопазване, е замразено.

"Проблемите си останаха, както и 500 милиона лева задължения на многопрофилните и държавните болници", добави червената депутатка.

На въпрос, свързан с вота на недоверие, заявен от страна на левицата, Дора Янкова коментира, че във вторник на заседание на парламентарната група БСП ще бъде обсъждан именно този въпрос.

80% от българите искат разследване на приватизацията

80% от българите искат разследване на приватизацията

Корупцията е основен проблем за българите

Във връзка с исканите промени на Конституцията от страна на ГЕРБ заради приватизацията, Дора Янкова заяви, че БСП категорично е на позиция - да се сложи на масата всичко за прехода.

"Ние нямаме никакви притеснения да започнем дебат по тази тема. Затова има и инициатива за разговори между лидерите на парламентарните партии, изслушване на главния прокурор - какви наказателни производства е имало във връзка с приватизацията, изслушване на министъра на икономиката - да сподели колко са дружествата, има ли щети, и не само изслушване, но очакваме и мерки", обясни Дора Янкова.

От своя страна депутатът от ГЕРБ Александър Иванов посочи в отговор на твърденията на Янкова, че тази година за борба със свлачищата, бедствията и авариите в бюджета са предвидени 20 милиона лева повече за общините.

Цялата сума, отделена за делегирани бюджети на общините е с почти 400 милиона лева повече спрямо предходната.

Искат Радев да наложи вето на "циничната забрана" за купуване на нови лекарства

Искат Радев да наложи вето на "циничната забрана" за купуване на нови лекарства

Депутатите наказвали болните, вместо да хванат крадците

По повод мораториума за новите лекарства, който доведе до протести през изминалата седмица, той заяви: "Всички онкотерапии, всички белодробни терапии, всички терапии за деца ще бъдат ресурсно осигурени. Това забавяне, защото това е до една година, е прието - аз се надявам, че сега ще има развитие в следващите месеци и то да отпадне напълно - с цел прецизиране, за да може да се осигури ресурса за всички 2 милиона хоспитализации, които са предвидени в бюджета на НЗОК."

Иванов обвърза темата с последните разкрития за нелегален износ на медикаменти, при които имаше и задържани: "Аз се радвам, че накрая има задържани, за да видят реално хората, че тези лекарства са заплащани от бюджета на НЗОК и е трябвало да стигнат до болните, но са били източвани и така изписвани. За съжаление, няма как схемата да работи, ако не участват и медицински лица, и аптеки, и въобще една сериозна и стройна организация по това източване на Здравната каса."