Трябва да се вкарат повече пари в образованието и здравеопазването. "Самолетите може да почакат." Това заяви пред bTV бившият финансов министър Симеон Дянков относно Бюджет 2018.

Според Дянков повечето средства за образование са задължителни. По думите му в миналото е имало наченки на смислена образователна реформа, а сега нещата стоят по коренно различен начин. "Трябваше тези повече пари още от 2013 г. да влязат в средното образование. Грешката е и по наше време, още тогава трябваше да стане", обясни Дянков.

Оценката на 8-класниците: Добрият гражданин работи, изучава историята и пази природата

Оценката на 8-класниците: Добрият гражданин работи, изучава историята и пази природата

Българчетата имат силно изразено чувство за европейска идентичност

Финансистът посочи, че България затъва в международната класация на средните училища PISA от около 8 години. "Изоставаме в математиката, във физиката. В последната олимпиада по физика сме след Монголия, която участваше за първи път", обясни още Дянков. Това било достатъчно показателно за нуждата от реформа в сектора.

Дянков коментира и поста на здравен министър и възможността той да бъде зает от Кирил Ананиев - Дянков се надява, че Ананиев ще успее да направи успешна здравна реформа на клиничните пътеки.
"Последният път, в който цените на клиничните пътеки са се променяли, е през 2006 г. През 2010 - 2011 години направихме разчет, който показа, че 70% от пътеките са занижени. За сметка на това 20% от пътеките за сърдечно-съдови заболявания са завишени - там има добро лоби", коментира още Дянков и допълни, че това е пример за изтичането на пари, когато системата не е регламентирана.

Официално Кирил Ананиев номиниран за нов здравен министър

Официално Кирил Ананиев номиниран за нов здравен министър

Предложението ще се гласува утре

Според Дянков вече не е възможно да се преразгледат приватизационните сделки от миналото. По думите му коментарите в последно време са политически ход, с който се показва, че приватизацията у нас не е минала толкова добре, колко в други държави. Дянков обясни и че заради лошата приватизация в момента наблюдаваме огромно разминаване между развитието на Северна и Южна България, което допринасяло и за демографския срив. "Има само три града в България, където население расте - София, Стара Загора и Бургас".

Дянков коментира и че предстоят много обвинения по темата приватизация, но законът не действал със задна дата. "В момента, в който почнеш да си измислиш закони, които са действали в миналото, правовата държава отива", категоричен е Дянков.

Според бившия финансов министър репликата на червения депутат Иво Христов, че 80% от българите са дебили, означава, че този човек не иска и не е готов да управлява държавата. По думите му за подобни реплики държавници напускат политиката както на запад, така и на изток.

ЕК очаква по-висок икономически растеж от страната ни

ЕК очаква по-висок икономически растеж от страната ни

Промените са на база ревизия на данните за БВП за 2016 г.

Дянков коментира и председателството на България на Съвета на ЕС. Според него има някои условия, които ясно ще покажат дали страната ни успешно е председателствала Съвета на ЕС. Най-големитя критерии за това Дянков намира в членството на България в Еврозоната - ако влезем в чакалнята на Еврозоната, това ще намали с 1.5% лихвите за бизнеса.