От бюджета на Здравната каса може да се направи извода, че това е отказ от здравна политика, заяви пред bTV бившият здравен министър Петър Москов.

Според него параметрите на този бюджет противоречат на всеки един писан стратегически документ, който трябва да се изравни като структура, като модел на финансиране, като ангажимент на държавата към европейските си аналози.

128 депутати гласуваха за бюджета на НЗОК за следващата година

128 депутати гласуваха за бюджета на НЗОК за следващата година

В залата не присъства здравен министър

"От този бюджет липсва всякаква идея за промяна на статуквото. Има доволно нахранване на икономическите групи, които седят зад цялата неефективна болнична структура", заяви той. Според него няма никаква стъпка в посока на по-голямо финансиране на доболничната помощ, което е и смисълът на една здравна реформа.

Икономическите групировки са тези, които стоят зад всяко едно решение, бламиращо желанието на държавата да въведе правила и ред, допълни Москов.

"Те не са една и две. Тези икономически групировки са свързани понякога и с ръководства на държавни болници, които се източват. Не е нужно това да е частна структура", каза Москов.

Москов: За дълговете на болниците е нужно политическо решение

Москов: За дълговете на болниците е нужно политическо решение

Болниците не бива да са търговски дружества...

Според него сега болниците са излезли от статута на медицински заведения и са се превърнали в част от търговска схема, свързана с приток на пари. Това е истината, допълни Москов. Този бюджет означава финансиране на тези неефективни структури.

Кокалов: Болниците не бива да са търговски дружества

Кокалов: Болниците не бива да са търговски дружества

Нужни са спешни законодателни промени...

И бившият здравен министър е критичен към двете забрани - да бъдат финансирани нови дейности в здравеопазването и да бъдат финансирани нови медикаменти. Според него това е вик на безпомощност.

Проблемите с лекарствата могат да се прекратят с електронна платформа за централизиран търг, твърди той. "Миналата година това започна като процедура, лобита, които стоят зад схемите, блокираха това в КЗК. Жалбите паднаха и се надявам, че вече ще се проведе, каза Москов.

"Борбата с корупцията е свързана с конкретни промени в нормативна уредба, а не с крясък. Скучна работа е борбата с корупцията", допълни Москов.

Относно спрягането на Кирил Ананиев за нов здравен министър Москов, каза че вярва в професионализма му и му желае успех.По думите му не е толкова важно формалното образование на министъра, а въпросът е каква политика би могъл да изпълнява той и екипът му и към каква политика е склонно да върви парламентарното мнозинство.

Здравният министър подаде оставка

Здравният министър подаде оставка

Борисов я прие

Той допълни, че въпреки всичко, което се случва, продължава да цени и да уважава подалия оставка досегашен здравен министър Николай Петров. Петров е един от хората, който с действия е показал, че може да има промяна в системата.