Бюджетът на НЗОК бе приет на първо четене от пленарна зала със 128 за и 88 против. "Против" гласуваха депутатите от БСП и ДПС, които и атакуваха предложеното в пленарна зала.

Самият бюджет бе представен от депутата от ГЕРБ Менда Стоянова.

Иван Ибришимов от БСП разкритикува бюджета на касата - той не отговарял на потребностите на здравната система. Основна критика Ибришимов отправи към макрорамката за следващата година, която слага мораториум върху нови дейности.

"Имаме 230 милиона лева задължения към чужди здравни каси", посочи Ибришимов.
Припомняме, здравно осигурените лица могат да се лекуват в чужбина, като лечението се поема от нашия здравен фонд. 70 милиона лева са дълговете на НЗОК за надлимитна дейност на лечебните заведения.

Нигяр Джафер от ДПС смята, че бюджетът трябвало да реши проблемите в една дисбалансирана система като здравеопазването. Тези дисбаланси били навсякъде в сектора, по мнението ѝ.

На нея ѝ направи впечатление, че за пръв път при разглеждане на здравния бюджет в залата на парламента липсва здравен министър.

Джафер определи бюджета като бюджет на финансовата деструкция и безизходица. "Ще продължаваме да виждаме фалирали болници", изтъкна тя. Грешката е в системата, отчете Джафер и поиска демонополизация на Здравната каса.

Бюджетът на НЗОК е подготвен при задължителна здравноосигурителна вноска от 8 на сто и не се предвижда нейната промяна. Здравноосигурителните приходи се предлага да бъдат в размер на 3 818.5 млн. лв. или с 404.7 млн. лв. повече от 2017 г. От общата сума на здравноосигурителните приходи в размер на 3 818.5 млн. лв. за здравноосигурителни вноски сe очаква да постъпят 2 556.3 млн. лв., или 276.6 млн. лв. повече от тези миналата година. И от трансфери за здравно осигуряване от централния бюджет 1 262.2 млн. лв., или с 128.1 млн. лв. повече от трансфера за 2017 г.

Парите за болнична медицинска помощ се предвижда да бъдат 1 824.6 млн. лв., или с 367.1 млн. лв. повече от предходната година.

В резерва, както и за непредвидени и неотложни разходи, са предвидени 114.6 млн. лв. или с 226.8 млн. лв. по-малко от миналогодишните.