Бюджет 2018 е добър и консенсусен въпреки трудните времена. Финансовият министър Владислав Горанов е доволен, че кабинетът е приел проекта на бюджет 2018, бюджета на НЗОК и на НОИ.

410 хил. лева повече за НЗОК, според проектобюджета за 2018 г.

410 хил. лева повече за НЗОК, според проектобюджета за 2018 г.

Плащанията са за медицински дейности, дентална помощ и лекарствени продукти

След заседанието на МС пред медиите той отчете сериозен икономически растеж за периода след икономическата криза. Стратегията на правителството за поетапно намаление на дефицита и за изпълнение на основните приоритети от правителствената програма са намерили място във финансовата рамка за следващата година, похвали се финансист номер едно.

БСК критикува бюджет 2018

БСК критикува бюджет 2018

Очакваното нарастване на инвестициите през 2017 г. не компенсира значителния спад от предходната година

Горанов счита, че това е един добър бюджет, който ще даде възможност за нормално функциониране на всички държавни органи. Темповете на нарастване на доходите в бюджетната сфера не могат да следват същите темпове, които се случват в реалния сектор, но това не е задължително лоша новина, смята Горанов.

МС оптимизира ДДС, облага тютюна за наргиле и намалява кешовите плащания

Отново готвят таван на плащанията в брой

По ЗДДФЛ отпада отстъпката от 5% върху данъка за довнасяне при подаване по електронен път на годишната данъчна декларация

Министърът очаква смислени дебати в НС. Коалиционните партньори харесали макрорамката за следващата година и щели да го подкрепят. А попитан защо няма да се намали държавната субсидия за партиите, той поясни, че темата трябва да се реши през Закона за политическите партии. Иначе мнението му е, че по-малката субсидия ще увеличи зависимостите на партиите от олигархията.

Пари за нов изтребител и за кораб са предвидени в Бюджет 2018

Пари за нов изтребител и за кораб са предвидени в Бюджет 2018

Обещават повече пари за личен и за социален асистент

Природата не търпи вакуум, смята Владислав Горанов. Над 750 милиона лева се дават за разходи за персонал, са заложени в бюджета за следващата година. По думите му по-трудно се прави бюджет в трудни времена. За мен фискалната рамка е оптимална, категоричен е министърът на финансите. Най-много пари се давали в проблемните сектори. Горанов обеща години, в които доходите и в други сектори ще растат.

Бюджетът не е нито пица, нито калцоне, стига с "дянкови сравнения"

Бюджетът не е нито пица, нито калцоне, стига с "дянкови сравнения"

Така КНСБ коментира Валери Симеонов и внесе протестната декларация за 10% увеличение на заплатите в бюджетния сектор