Бюджетът не е нито пица, нито калцоне. Време е да спрем с тези "дянкови сравнения". Така президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира изказването на вицепремиера Валери Симеонов в началото на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Пламен Димитров внесе по време на заседанието на тристранката протестната декларация за 10% увеличение на всички заплати в бюджетния сектор, което е поне 100 лв. към заплатата. Пламен Димитров бе категоричен, че ако не се направят корекции в бюджета ще се премине към протестни действия.

Протестът на КНСБ иска поне 100 лв. върху заплатата

Протестът на КНСБ иска поне 100 лв. върху заплатата

За да върнем българите обратно в България

"При нас е така, когато силата на аргументите не се чува, защото ние смятаме, че имаме много аргументи, отиваме към аргументи на силата", заяви той. Димитров констатира, че разходите за заплати растат с 500 млн. лв. , от които повече от половината отиват за сектор образование и над 150 млн. лв. за сектор сигурност.

"Така че за всички останали остава под 100 млн. и с тях не знам дали е калцоне, но със сигурност някой няма и 0,50 лв. увеличение на заплатите. За едни има хубав стек, за други няма и хляб", коментира Димитров. От КНСБ очакват в следващите дни преди да се финализира бюджета и да се внесе в Министерски съвет исканията им да бъдат чути и да бъдат чути тревожните сигнали за тези сфери, които остават без никакво увеличение на заплатите.

Валери Симеонов сравни бюджета с добре аранжирана пица "Калцоне"

Валери Симеонов сравни бюджета с добре аранжирана пица "Калцоне"

Бюджетът преразпределя това, което работодателите и работниците създават, заключи Горанов

Исканото увеличение от 10% би струвало между 100 и 150 млн. лв. Така крайно належащо е увеличението за 14-те хиляди души на подчинение на здравно министерство, които работят в психиатрични клиники, центровете по кръвопреливане, регионалните здравни инспекции.

За тях нямало никакво нарастване в бюджета. Увеличение следва да има и за хората, които работят в Селскостопанска академия, в Агенцията за борбата с градушките. 70% от тях работят на минимална заплата. Същото е и за работещите в сферата на културата.

"С този протест днес сме показали къде има недъзи и къде има възможности за увеличение на заплатите - що касае бюджета. Що касае бизнеса очакваме буквално следващите седмица или две тяхната реакция. Да чуем дали нашите предложения и искания за продължаване на диалога, за сядане на масата на преговорите, но с искания за увеличение на заплатите в реални измерения, а не с намаляване и орязване на права, е дневният ред на отговорния бизнес в България", заяви Пламен Димитров. Той настоя, че заплатите на хората трябва да продължат да се увеличават с още по-ускорени темпове.

Бисер Петков с ресурса на държавата правел възможното

Бисер Петков с ресурса на държавата правел възможното

За догодина са предвидени 10% увеличение на заплатите на заетите в публичния сектор