Безпрецедентният спад в международните пътувания, по някои изчисления представляващ повече от 70% спрямо миналата година, и различните ограничения за пътуване намалиха значително обема на пътникопотоците, ситуацията в момента продължава да ограничава свободното движение на хора и това несъмнено се отразява и на туризма.

Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на работна среща с Франк Кванте, главен изпълнителен директор на "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД.

По думите ѝ забавянето на международните пътувания и посещения ще има опустошителен ефект върху туризма и националните икономики на редица държави от цял свят.

Министърът посочи още, че трябва да се направи повече за адаптиране на ограниченията за пътуване, за да се отговори на специфичните рискове за здравето на пътниците и за приемащите дестинации, като същевременно бъде улеснено пътуването за тези, които отговарят на въведените изисквания. В този ред на мисли за нас като министерство е важно да работим с Вас в тясно сътрудничество, да обсъдим формулирането и имплементирането на онези мерки и политики, които ще гарантират запазване достъпността и наличието на добри транспортни връзки, така че страната ни да остане предпочитана туристическа дестинация, подчерта тя. И увери събеседниците си, че Министерството на туризма полага всички необходими усилия за справяне с кризата в сектора и запазване и насърчаване на туристопотоците към страната ни.

Общият спад на полетите на летищата Варна и Бургас е около 80 на сто, информира г-н Кванте. Той благодари на правителството за въвеждането на мярката 60/40 и допълни, че работят в непрекъснат контакт с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

По думите му в момента се работи по подготовката за следващата година, като се наблюдават положителни тенденции в резервациите за полети от някои дестинации, например от пазар Полша и Германия записванията са почти на нивата от 2019 година. Подготвяме се и за създаване на възможност на двете летища да се правят бързи тестове, поясни още изпълнителният директор. И уточни, че на портовете вече е създадена организация на тестване на пътниците с ПСР.