Сроковете, с които разполага новият началник на Българския енергиен холдинг (БЕХ) е веднага. С тази категоричност министър Теменужка Петкова отговори на въпроси за смяната на върха в енергетиката от тази седмица.

Припомняме, преди няколко дни дългогодишният изпълнителен директор на БЕХ Жаклен Коен бе сменен с досегашния изпълнителен директор на „Булгаргаз” Петьо Иванов.

"Българския енергиен холдинг" не е оперативен, а финансов холдинг, който трябва да осигури финансовото обезпечаване на дружествата от енергетиката, обясни Петкова и посочи, че към момента тази задача не е изпълнена. Очаква обаче новият ръководител на БЕХ да се справи със задачата.

Тя изтъкна, че един от основните проблеми в сектор "Енергетика" е невъзможността да бъде осигурена ликвидност, така че да бъдат покрити задълженията на НЕК към двете американски централи и други производители на ток, което пък, според оценката на министерството, е и едно от основните проблеми за междуфирмената задлъжнялост в сектора.

Задълженията на НЕК към двете американски централи към момента са 950 млн. лева. Окончателният срок за приключване на споразумението с двете американски централи в енергийния комплекс "Марица изток" изтича на 26 февруари.

Министър Петкова призна, че организацията трябва да е изключително бърза и този процес да бъде приключен успешно.

Към момента не са постъпили обвързващи оферти от банките, с които се водят преговори за осигуряване на кредита за НЕК.

"Очаквам до 22-25 февруари да имаме яснота по тази тема", добави Теменужка Петкова и изрази надежда, че двете американски централи ще проявят разбиране по отношение на крайния срок.