Забранява движението по републиканските пътища на тежкотоварни автомобили с обща маса над 20 тона

При температури на въздуха над 35 градуса по Целзий от 13.00 до 21.00 часа тежкотоварните автомобили над 20 тона няма да могат да се придвижват.

Това гласи забрана на Националната агенция „Пътна инфраструктура" (НАПИ), която касае републикансите пътища.

По време на действие на забраната, автомобилите трябва да изчакват извън пътното платно на подходящи места, без да пречат на останалите участници в движението.

Ограниченията се налагат поради увеличаване интензивността на движението през определени периоди от годината и поради опасността от образуване на трайни деформации по асфалтовите настилки при повишаване на температурите през летните месеци.

Заповедта има за цел подобряване организацията и безопасността на движението и опазване пътните настилки от повреждане.

Областните пътни управления в страната ще организират наблюдение над режима на движение по пътните участъци и ще осигурят сигнализирането на въвежданата организация на движението с пътни знаци и табели.

В участъците с въведени ограничения на движението не се допуска провеждането на спортни състезания, шествия и други мероприятия с масово участие на автомобили.
Остава в сила забраната за целогодишно движение на пътни превозни средства с животинска тяга по автомагистралите, пътищата І - ви клас и тези с европейска номерация.