Цените на петрола са слабо подвижни сутринта в четвъртък след силния срив на котировките вчера. Инвеститорите се опитват да избягват рисковите активи в условията на волатилни фондови пазари.

Днес в началото на борсовата сесия фючърсите за сорта Brent се понижиха с 0,14 процента до $64,64 за барел. Контрактите за американския еталон WTI се търгува на ниво $61,62 за барел, с 0,03 процента под цената от края на вчерашната сесия.

В хода на петролната търговия в сряда суровината поевтиня с почти 5 процента, главно заради надхвърлилия прогнозите ръст на запасите в САЩ.

Укрепването на долара също играе против пазара, защото купуването на петрол става по-скъпо за тези ,които имат други валути, отбелязват анализаторите.

Официалните данни на Управлението за енергийна информация (EIA) на САЩ показват увеличение на стоковите запаси в страната през миналата седмица с 3,02 милиона барела до 423,49 милиона барела. Експертите прогнозираха ръст на запасите с 2 млн. барела.

Освен това добивът на петрол в САЩ през ноември е достигнал 10,057 милиона барела в денонощие - нов максимум. Но в декември производството на суровината отново се е свило до 9,949 милиона барела на денонощие, сочат данните на EIA.

В своя февруарски обзор управлението повиши средногодишната прогноза за добива на суровината в САЩ. EIA предполага, че производството ще увеличи през 2018 година с 1,26 млн. барела - до 10,59 милиона барела в денонощие.