Икономическата рецесия започва да обхваща американската икономика, като последните данни за безработицата надминаха най-песимистичните прогнози, предизвиквайки вълни от притеснение сред трейдърите в Европа и Азия.

Само до преди няколко дни на пазара имаше ентусиазъм заради очакването, че Федералният резерв (Фед) ще намали лихвените проценти през септември и така ще се увеличи икономическата активност.

"Сега обаче страхът започва да се засилва, тъй като нарастват опасенията, че Фед може да не действа достатъчно бързо, за да поддържа американския пазар на труда в добра форма. Докладът за заетостта в петък, който е по-лош от очакваното, потвърди тези опасения", пише в свой материал CNN.

Според редица анализатори корекцията на лихвения процент не е трябвало да се отлага. Един от колумнистите на FT предупреди: "Икономиката не се забавя линейно" и "сигналните лампи за рецесия мигат".

Внезапният скок на безработицата е доказателство, че пазарът на труда в страната се пропуква. Още в четвъртък Dow се понижи с над 600 пункта, като според медията може би вече сме в нова икономическа фаза - забавяне на наемането на персонал. S&P 500 се срина с 1,5%, а технологичният Nasdaq Composite - с цели 2,5%.

Новата седмица тръгна лошо - с очаквания Dow Jones и Nasdaq да загубят по над 900 пункта - съответно 2,3% и 5%. Очакваният спад при S&P 500 е 4 на сто.

Индексът Vix, който измерва очакванията на инвеститорите за 30-дневната нестабилност на S&P 500, скочи със 160% до най-високото си ниво от избухването на пандемията насам.

Говорейки за технологичния сектор, много от лошите резултати на гиганти като Intel носят ясно послание - инвестициите в изкуствен интелект са изключително големи, а резултатите от тях все още са твърде спорни. На всичкото отгоре, не е ясно и каква ще е регулаторната тежест зад Океана върху тези технологии - а ЕС вече прие единни правила, които вероятно не се харесват на водещите играчи.

В Япония Nikkei 225 още в петък беше спаднал до нива, невиждани от пандемията насам. Новата седмица го издигна до нива на които не се е намирал от 37 години.

Лондонският FTSE 100 също е в 3-процентово отстъпление - или с 250 пункта надолу.

А най-лошото може би тепърва предстои. Според специализираното онлайн издание с фокус върху инвестициите The Motley Fool можем да видим крах на пазарите още през август. Какви ще са мащабите на този крах? Инвеститор, направил милиарди на борсата, коментира пред WSJ, че акциите може да загубят над половината от цената си.

По думите му САЩ е в "най-големия балон в човешката история", а главните виновници за него са големия публичен дълъг и завишените пазарни оценки на компаниите.

Украйна получи 3,9 милиарда долара безвъзмездна помощ от САЩ

Украйна получи 3,9 милиарда долара безвъзмездна помощ от САЩ

До края на годината предстои още един транш в същия размер