Споразумението, определящо трасето на газопровода „Южен поток" на българска територия ще бъде подписано в края на април по време на посещението на премиера Сергей Станишев в Москва.

Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, който разговаря днес в руската столица с министъра на енергетиката Сергей Шматко и с генералния директор на „Росатом" Сергей Кириенко.

Споразумението за „Южен поток" ще определя също така какви обеми газ ще бъдат транзитирани през България. Предстои и подписването на междуправителствена спогодба за създаване на съвместно предприятие за изграждането на газопровода.

Петър Димитров е обсъдил и подготвянето на нови договори с "Газпром", при които ще бъдат изключени посредниците при доставката на природен газ за България.

След срещата си с руския министър на енергетиката Сергей Шматко, министър Димитров заяви, че договорите без посредници ще доведат до намаляване на цената на природния газ.

Във връзка с поисканите от България компенсации за газовата криза руската страна отново е заявила позицията си, че такива трябва да бъдат търсени от Украйна.

Москва е изразила готовност да окаже юридическа помощ при евентуален иск срещу Киев.

В новото споразумение България ще настоява доставчикът да поеме и гаранции, че няма да се стигне до газова криза като тази през януари, като се задължи да осигури алтернативни маршрути.

В условията на криза проектът за „АЕЦ Белене"може да бъде финансиран и чрез търговски кредит от Русия, допусна министър Димитров.

Припомняме, по-рано днес депутатът Йордан Костадинов заяви, че има вероятност България да загуби контролния пакет в проекта АЕЦ "Белене".