Стартира кампания за набиране на средства за възстановяване на изчезващите сортове български ябълкови дървета – „Петровка”, „Айвания” и „Бухавица”. Това съобщават от WWF. Кампанията ще продължи един месец. Тя е част от усилията на природозащитната организация за опазване на биоразнообразието.

„Петровка”, „Айвания” и „Бухавица” са български сортове, фигуриращи в списъка със застрашени сортове на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Ябълките от сорт „Петровка” са дребни, зелени и червени. Те имат специфичен аромат и сладко-кисел вкус. Този сорт зрее рано през лятото.

 „Айвания” и „Бухавица” са зимни сортове. Те узряват между средата и края на септември. Айванията е жълта на цвят, а Бухавицата – наситено червена.

Райна Попова от WWF обяснява, че целта е да се увеличи броят на овощните дръвчета от тези три типични за България застрашени видове – петровка, айвания и бухавица, и да се запази един традиционен поминък. Така опазваме дървесни видове – безценно богатство и част от екосистемата, категорична е Попова.

От WWF отбелязват, че средствата ще се събират чрез продажба на ястия по традиционни рецепти от района на природен парк „Врачански Балкан” в периода от 4 до 30 април. Някои от ястията, които могат да бъдат опитани по време на кампанията, са: врачанска лютика с пиле, пържена извара, лютика с боб, мачкани картофи по врачански.