Служебният министърът на околната среда и водите Ирина Костова и кметът на Елхово Петър Киров подписаха договор за проектиране и строителство на пречиствателна станция за отпадъчни води в Елхово. Проектът предвижда и строителството на довеждащ колектор и частична рехабилитация на ВиК мрежата на града.

Инвестицията е на приблизителна стойност от 19 млн. лв., от които около 14 млн. лв. са от безвъзмездната финансова помощ по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020".

Изграждането на пречиствателното съоръжение ще подобри екологичната обстановка в района, а рехабилитацията на ВиК мрежата ще осигури по-високо качество на услугите в сектора.

Министър Костова посочи, че за нея е било чест да подпише този договор, защото той е бил в процес на подготовка няколко години. Тя благодари и на мета на Елхово и на местната администрация за усилията и високата мотивация, както и на главния директор на Главна дирекция Оперативна програма "Околна среда" (ГД ОПОС) Яна Георгиева за помощта, която експертите са оказали при изготвянето на проекта.

Строителството на съоръженията трябва да приключи в рамките на 30 месеца. Пречиствателната станция ще обслужва 11 хиляди жители, а над 10 хиляди ще ползват рехабилитираната водоснабдителна мрежа. Ще се намалят и загубите на питейна вода.

Според Петър Киров "... тези инвестиции ще решат екологичния проблем на нашия град с отпадните води в река Тунджа". Той си пожела държавата, общината и Управляващия орган да се обединят и да работят съвместно за осъществяването на проекта в срок.