Стоковъди изхвърлят хиляди тонове вълна годишно в реките и деретата в страната или ги изгарят. Това съобщи БНР, позовавайки се на сигнали от животновъдни организации.

Изхвърлената вълна носи финансови загуби на фермерите (заради стригането на животните - б.р.) и крие рискове от екологично бедствие, признават стопаните.

Според Михаил Михайлов от Националния съюз на говедовъдите почти никой, освен пряко засегнатите, не си дава сметка за мащабите на проблема. "Вълната не само че не може да се продаде и да получат фермерите допълнителни доходи, а дори няма къде да се изхвърли от фермите", обясни Михайлов.

По думите му допреди 3-4 години вълната е била изкупувана от текстилната промишленост по 20-30-50 стотинки, през последните две години фермерите давали безплатно вълната от овцете си, а сега вече никой не се интересува.

"Тя остава при фермерите, задръстват се кошарите. Тази вълна им пречи. Спасяват се поединично, изхвърлят я в долове, дупки, реки, където и да е, само да не е във фермата. Става дума за 3 хиляди тона вълна годишно", разказа животновъдът.

Според Михаил Михайлов проблемът не е само в промишлеността. "Овцете, които ние отглеждаме, които ние развъждаме, те не могат да произвеждат качествена вълна", признава той.

Може да се използва вълната на 40-50 хиляди овце, вълната от останалите 1 милион овце никой не я иска, заради качеството й, поясни Михайлов. Според него всички държави в Европа имат този проблем.

Оказва се, че има начин непотребната вълна да се превърне в конкретни продукти, например в тор.

"Нашите комшии, румънците, миналата година откриха една фабрика, която започна да произвежда тор. Торта е много хубава, защото се съхранява 6 месеца в почвата и е изключително благоприятно да се използва в райони, в които имаме суша", каза Михайлов.

Според него непотребната вълна може да намери приложение в изолации и опаковки.

Според законодателството на Европейския съюз вълната е определена като отпадък. Според него всички държави в Европа имат този проблем. Това води до опасения дали в един момент фермерите няма да бъдат принудени да заплащат за депонирането й.

Вариантите за справяне са няколко - или да се възложи на някой от научните институти да разработи идеи за приложението на вълната, или да се предвиди възможност за финансово подпомагане на фермерите.