Столична община прекрати седем договора с фирми, спечелили конкурс за превоз на пътници по извънградски линии. Това съобщиха от пресцентъра на общината.

Договорите са прекратени поради системно неизпълнение на задължения по договорите  за обществен превоз на пътници по Републиканска транспортна схема.

След проверка, назначена със заповед на кмета Бойко Борисов, са установени редица нарушения. На първо място от общината посочват, че нерегламентирано е повишена цената на превозите по 45 броя линии.

Не са доставени и 24 броя основни автобуси и 13 броя резервни. По седем линии превозите се извършват със стари автобуси, е показала още проверката.

Не са извършени и 61 курса от маршрутните разписания по двустранните договори.

Във връзка с установените нарушения са прекратени два договорас „Юнион Ивкони" ООД, 3 договора с „Груп +" ООД, 1 договор с „Етап Адрес" ООД и 1 договор с „Монтана АД" ЕООД .

Техните автобуси извършват курсовепо линиите София - Велинград, София - Смолян, София - Хисаря, София - Сливница, София - Своге, София - Стара Загора, София - Белоградчик, София - Брусарци и София - Мартиново.

Столична община е наложила санкции на превозвачите за установените нарушения.

За обслужване на линиите, по които са прекратени договорите, ще бъдат проведени нови конкурси, допълват от столична община.