Над 200 цигани протестираха пред клиентския център на ЧЕЗ в Дупница, заради поредната кампания на дружеството по прекъсване на тока на некоректните платци в циганските квартали в града, информира е-79.com.

Циганите недоволстват срещу големите сметки за ток, които са натрупали за период от 4 години. Между 3 и 5 хиляди лева има да плаща всяко от домакинствата в цииганските махали, като сумите им са разсрочени на три вноски.

През 4-годишния период нито веднъж не е прекъсвано електричеството в домовете им и никой не е идвал да засича електромерите им, които иначе били сменяни три пъти.

Като оправдание за неплатените сметки те изтъкват, че са безработни и имат много деца. Освен това никой не бил търсил пари за ток от тях и те не са наясно какви са месечните им задължения.

Циганите питат защо през 4 години прекъсват тока в къщите им и дружеството си търси парите, а не както при останалите потребители - при една неплатена сметка токът се спира веднага.

„Трябваме им само по време на избори", крещяха събралите се цигани. По думите им кампаниите по прекъсване на тока в циганските квартали винаги се правят след приключването на избори.

Протестиращите искаха среща с ръководството на ЧЕЗ в Дупница, но такава им бе отказана. Недоволните граждани заявиха, че протестът им ще продължи и през следващите дни.