Странджанският манов мед вече официално е със защитено наименование за произход, съобщиха от Министерството на земеделието.

Това е осмият хранителен продукт от България, включен от Европейската комисия в списъка със защитени наименования за произход на Европейския съюз - това е Странджанският манов мед.

Продуктът "Странджански манов мед" , наричан още "Maнов мед от Странджа", е с тъмнокафяв цвят и се добива в района на Странджа, който е част от мрежата от защитени зони в ЕС "Натура 2000".

Пчеларството отдавна е важен поминък в региона. За това свидетелстват са тръвни (примитивни кошери) и дънери с пчели, които датират от края на 19 век. 

От регистрацията могат да се възползват всички пчелари в географския район, които задължително трябва да са в системата на контрол от сертифицираща фирма за съответствие със спецификацията на продукта.

В сряда в Брюксел комисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган и комисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел ще връчат официално сертификата за вписването на двама пчелари. Единият е Манол Тодоров, председател на пчеларско сдружение "Странджански манов мед", другият - Елка Божилова, представител на Министерството на земеделието, храните и горите на Република България.

Странджанският манов мед ще се присъедини към повече от 1445 други продукти, които вече са защитени в базата данни.

Пчелари опушиха МЗХГ, за да не ги жили

Пчелари опушиха МЗХГ, за да не ги жили

Така показаха, че не одобряват политиката в сектора

Припомняме, инициативата за регистрация е на групата производители "Странджански манов мед", които подадоха заявлението в Министерство на земеделието, храните и горите през месец април 2016 г.

След като националната процедура премина без възражения, през месец април 2017 г. заявлението бе изпратено за преглед в ЕК. Бележките и препоръките по документацията бяха отразени успешно, след което единният документ на ЗНП "Странджански манов мед" беше публикуван за възражение от държавите-членки и трети страни в Официалния вестник на ЕС през месец декември 2018 г. В рамките и на тази процедура не се получиха възражения.

"Странджанският манов мед" се произвежда в общините Созопол, Приморско, Царево, Малко Търново и Средец. Пчелният мед е произведен от медоносни пчели от секретите на живите части на растенията и от екскретите на смучещите насекоми по растенията.

Неков видя заплаха за земеделието, ако ЕС не отпусне повече пари за пчеларите

Неков видя заплаха за земеделието, ако ЕС не отпусне повече пари за пчеларите

Неков изтъкна, че интересите на българските пчелари ще бъдат отразени

Отделянето на т.нар. "медена роса" от някои насекоми, която се събира от пчелите, както и от сладката течност от жълъдите на дъба, формират продукта. Той има специфичен вкус, аромат на печени плодове и карамел и тъмно-кафяв до черен цвят със зеленикав оттенък. "Странджански манов мед" е с много минерали, богат ензимен състав и висока електропроводимост. Притежава висока антиоксидантна активност.

Пчеларите уточняват, че Странджанският манов мед е свързан с района си на произход продукт. Той е получен в резултат от биоекологичната зависимост и баланс между популациите на листните въшки и хоботници - продуценти на маната, наличието на големи масиви дъб и бук и характерен мек климат. Този вид мед се препоръчва при проблеми в горните дихателни пътища, сърдечно-съдовата система, подобряване на храносмилането, за кожата, както и за възстановяване след боледуване.