Странджанският манов мед вече официално е със защитено наименование за произход, съобщиха от Министерството на земеделието.
Това е осмият хранителен продукт от България, включен от Европейската комисия в списъка със защитени наименования за произход на Европейския съюз - това е Странджанският манов мед.
Продуктът "Странджански манов мед" , наричан още "Maнов мед от Странджа", е с тъмнокафяв цвят и се добива в района на Странджа, който е част от мрежата от защитени зони в ЕС "Натура 2000".
Пчеларството отдавна е важен поминък в региона. За това свидетелстват са тръвни (примитивни кошери) и дънери с пчели, които датират от края на 19 век.
От регистрацията могат да се възползват всички пчелари в географския район, които задължително трябва да са в системата на контрол от сертифицираща фирма за съответствие със спецификацията на продукта.
В сряда в Брюксел комисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган и комисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел ще връчат официално сертификата за вписването на двама пчелари. Единият е Манол Тодоров, председател на пчеларско сдружение "Странджански манов мед", другият - Елка Божилова, представител на Министерството на земеделието, храните и горите на Република България.
Странджанският манов мед ще се присъедини към повече от 1445 други продукти, които вече са защитени в базата данни.
Припомняме, инициативата за регистрация е на групата производители "Странджански манов мед", които подадоха заявлението в Министерство на земеделието, храните и горите през месец април 2016 г.
След като националната процедура премина без възражения, през месец април 2017 г. заявлението бе изпратено за преглед в ЕК. Бележките и препоръките по документацията бяха отразени успешно, след което единният документ на ЗНП "Странджански манов мед" беше публикуван за възражение от държавите-членки и трети страни в Официалния вестник на ЕС през месец декември 2018 г. В рамките и на тази процедура не се получиха възражения.
"Странджанският манов мед" се произвежда в общините Созопол, Приморско, Царево, Малко Търново и Средец. Пчелният мед е произведен от медоносни пчели от секретите на живите части на растенията и от екскретите на смучещите насекоми по растенията.
Отделянето на т.нар. "медена роса" от някои насекоми, която се събира от пчелите, както и от сладката течност от жълъдите на дъба, формират продукта. Той има специфичен вкус, аромат на печени плодове и карамел и тъмно-кафяв до черен цвят със зеленикав оттенък. "Странджански манов мед" е с много минерали, богат ензимен състав и висока електропроводимост. Притежава висока антиоксидантна активност.
Пчеларите уточняват, че Странджанският манов мед е свързан с района си на произход продукт. Той е получен в резултат от биоекологичната зависимост и баланс между популациите на листните въшки и хоботници - продуценти на маната, наличието на големи масиви дъб и бук и характерен мек климат. Този вид мед се препоръчва при проблеми в горните дихателни пътища, сърдечно-съдовата система, подобряване на храносмилането, за кожата, както и за възстановяване след боледуване.