Студенти по икономика от 19 държави обединяват усилия, за да призоват към промяна на начина, по който се преподава и изучава науката днес. Според студентите доминиращите теории за силата на свободния пазар в почти всички топ университети в света увреждат неговата способност да се изправи пред предизвикателствата на световната икономика и финансовите кризи.

„Не само световната икономика е в криза. Преподаването на икономика също е в криза, която генерира последствия далеч отвъд стените на университетите. Онова, което се преподава вътре в тях, оформя умовете и възгледите на обществата в които живеем", пишат студентите в своето отворено писмо.

Първият глобален протест срещу традиционното икономическо образование е организиран от Международната студентска инициатива за плурализъм в икономикса (ISIPE). Участие в инициативата взимат 41 протестни групи от университети във Великобритания, Германия, Франция, Испания, Италия, Бразилия, Русия, Индия и други, според които образованието в икономическите факултети е прекалено тясно ограничено в една посока и не се полагат усилия за разширяване на учебните програми.

Студентите настояват за курсове, които да включват анализ на финансовата катастрофа, която бе пропусната от толкова видни икономисти. Според тях дисциплината е станала все по-откъсната от реалния свят, проваля се в реалното общество и игнорира доказателствата, идващи от други дисциплини.

„Липсата на интелектуално разнообразие не просто възпира образованието и научните изследвания, но ограничава способността ни да се борим с многоизмерните предизвикателства на 21 век - от финансовата стабилност до продоволствената сигурност и климата", пишат в писмото си до водещи световни медии студентите.

Според тях „истинският свят трябва да се върне в класните стаи", също както и дебатът и плурализмът в икономическите теории и методи. Това би помогнало на дисциплината да се реновира и да създаде основа за генериране на решения пред все по-големите проблеми на съвременното общество.

Този ход на студентите е следствие от серия протестни действия във Великобритания, поведени от студенти от Манчестър, Кеймбридж и Лондон, които въстанаха срещу академични преподаватели, обвинени, че се държат като мажоретки на пазарните и финансови модели, които тласнаха световната финансова система в тежка криза, посочва The Guardian.

Изданието допълва, че гласове в съпротива на пазарния фундаментализъм се чуват от все повече големи икономисти по света, като дава пример с икономическия бестселър на френския икономист Томас Пикети - „Капитал в 21 век". В своя труд Пикети също атакува превърналото се в традиционно икономическо образование, което вярва единствено в математически модели, без да се интересува от редица реални доказателства, които подкопават техните заключения.

В момента книгата на Пикети, която анализира икономическото развитие в търсене на уроци през последните 200 години е най-продаваната книга в Amazon на територията на Щатите, подчертава The Guardian. В нея икономистът твърди, че голяма част от колегите му университетски преподаватели са пренебрегнали доказателствата за растящото неравенство и неговите тежки последици върху състоянието на обществата и брутния вътрешен продукт от 1970 година насам.

Кой би приел сериозно курс по философия, съсредоточен единствено във Фройдизма или политологически програми, които се спират само на социализма, дават за пример студентите, с което призовават освен неолибералните идеи в университетите да се изучават и други икономически теории и възгледи.

Манифестът на протестиращите студенти призова икономическите департаменти на университетите да наемат преподаватели с по-широк и различен от традиционния поглед, както и да се въведат по-широк набор от текстове за изучаване. Студентите искат от своите преподаватели и да подкрепят по-голямото сътрудничеството между социалните и хуманитарните науки, като предлагат създаването на специални отдели, които да контролират интердисциплинарни програми за смесване на икономиката с други науки и области.

„Промяната ще бъде трудна - винаги е такава. Но вече се случва. Студенти от целия свят започнаха да извършват промяната стъпка по стъпка. Създадохме университетски групи и международни мрежи. Промяната трябва да се случи от много различни места. Днес каним Вас - студенти, икономисти всички останали - присъединете се към нас, за да създадем онази критична маса, необходима за глобална промяна", завършва манифестът на студентите.