Работни групи от Българския енергиен холдинг и турската компания Боташ (Botas) започват анализ на възможностите за изграждане на междусистемна връзка между газопреносните системи на България и Турция.

Това съобщи пресслужбата на министерството на икономиката и енергетиката.

До 15 дни двете групи трябва да се срещнат, за да координират действията си за подготовка на проекта.

За това се споразумяха в Истанбул министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров и министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Мехмет Хилми Гюлер.

"Газовата криза от януари създаде нови шансове за енергийно сътрудничество", заяви на срещата Петър Димитров, имайки предвид възможността за газова връзка между България и Турция, т.е. да може да се подава газ и към България.

"За нас съседите са по-важни от роднините и затова ние ще направим всичко възможно да осъществим връзката между газовите ни системи, за да не се повтаря никога повече ситуацията от януари, при която България претърпя толкова големи загуби", заяви турският министър.

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров участва днес в провеждащия се в Истанбул международен форум: "В търсене на общо решение за енергийната сигурност".