Дни преди присъединяването си към Европейския съюз България постигна забележителен напредък към дългосрочна стабилност и траен растеж.

Това са част от изводите в доклада на Световната банка "Развитието на пазара в България - сравнение със страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие", съобщи правителствената пресслужба.

Работен вариант на документа бе представен от Мариан Фей, водещ икономист в банката, и Донато де Роса и Пол Коноуей, икономисти от ОИСР, пред членовете на Съвета за икономическа политика, председателстван от министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

За първи път международната финансова институция прави изследване, в което регулативните режими в страната ни се сравняват с държавите от ОИСР, а не с тези в икономики на регионално ниво.

Според доклада през последните години България значително е подобрила регулационната среда за правене на бизнес. В някои области страната ни има по-добри показатели от средните за ОИСР и ЕС. В други се доближава до държавите от ОИСР.

Например, коефициентът на България "Пречки пред предприемачеството" е еднакъв с този на Швейцария и Чехия. След нас са Полша и Турция. С близък до нашия коефициент са Южна Корея, Испания, Холандия, Исландия, Германия, Гърция, Франция и Белгия.

Коефициентът ни "Система за лицензи и разрешителни" е еднакъв с този на 12 държави от ОИСР - Австралия, Финландия, Франция, Япония, Южна Корея, Люксембург, Норвегия, Полша, Швеция, Великобритания, САЩ и Бразилия.
Този напредък се отчита от стопанските субекти в България, за които издаването на лицензи и разрешителни през 2005 г. вече не представлява такъв проблем пред правенето на бизнес, какъвто е бил през 2002 г., са изводите на доклада.

В документа се отбелязва, че в началото на 2006 г. Националната агенция по приходите пристъпи към интегрирано събиране на данъци и социално-осигурителни вноски с цел улесняване на данъкоплатците.

Редица мерки са предприети и за опростяване и облекчаване на изискванията за деклариране от новосъздадените фирми.
През т. г. е приет и нов Закон за търговския регистър, с който отговорността по регистрацията на фирмите се прехвърля от съдилищата към агенцията по вписванията. По този начин бизнес регистрацията става административна процедура.

Все още у нас обаче са по-големи изискванията и разходите при регистрацията на фирми, отколкото в държавите от ОИСР.