Цените на горивата и нарастването на разходите за ежедневни нужди са свили пазара на автомобили у нас. Това е заявил зам.-председателят на Асоциацията на вносителите на автомобили Любомир Доросиев за Агенция „Фокус".

По думите му населението е в ужас, че не може да си покрива разходите за бита и за гориво и това се отразява негативно на пазара. Въпреки това Доросиев е оптимист. Той посочва, че през януари и февруари нещата са вървели добре и е имало  работа, но настоящата ситуация е тежка. Хората не идват за оглед на коли или ако правят това то е информативно през почивните дни.

Като собственик на автокъща Доросиев е реализирал 21 продажби на коли през януари, а през февруари - 24. Въпреки това по думите му продажбите са два пъти повече от същия период на миналата година.

Представителят на автомобилния бизнес каза, че в условията на криза българите гледат да си купят кола по джоба и не прибягва до лизингови схеми и нови автомобили. Според него пазарът на коли втора ръка върви много по-добре от този на нови коли, а скъпите автомобили вече не се търсят и причините за това са различни.

По думите му миналата година в страната са вкарани 130-140 хиляди автомобили втора ръка.