Световната здравна организация с бюрократични гафове затръшва вратата на 30 милиона фермери по цял свят, като 38 хиляди от тях живеят в България.

Международната асоциация на тютюнопроизводителите (МАТ) обвинява Световната здравна организация, че е загубила връзка с реалността и реално работи против интересите на тези, за които би трябвало да се грижи.

СЗО напълно игнорира молбите на тютюнопроизводители от някои от най-уязвимите краища на света", заявяват производителите на тютюн.

Гневът на МАТ е предизвикан от решението на СЗО да представи окончателните правила на Рамковата конвенция за контрол на тютюна (РККТ) на среща, която ще се състои в Уругвай през ноември 2010 година.

СЗО наскоро отхвърли искането на МАТ за участие в тази среща. Преди това Здравната организация е изключила тютюнопроизводителите от процеса на обсъждане на тези и други директиви на РККТ, с твърдението, че те биха се намесили в тяхното развитие.

В рамковата конвенция правилата на членове 9 и 10 ще забранят използването на други съставки освен тютюн в производството на цигари. Такива съставки са необходими за производството на цигарени смеси, съдържащи основно тютюните „Бърли" и „Ориенталски", които присъстват в повече от половината от цигарите, изпушвани в цял свят.
Без този тип цигари, производителите на Бърли и ориенталски тютюн ще останат без пазар за своето производство.

Съответно правилата в членове 17 и 18 трябва да целят осигуряване на надеждни алтернативи на производството на тютюн, но не предоставят икономически приложими възможности за тютюнопроизводителите.

Предложението рискува да съкрати размера и ефективността на средствата за препитание на производителите, като обрича на бедност милиони хора и осакатява икономиките на много развиващи се страни.

„Същите тези страни, в помощ на които беше създадена СЗО", подчертават от МАТ.

МАТ пуска глобална петиция, която производителите по цял свят да подпишат, призоваваща правителствата да отхвърлят проектопредложенията за членове 9, 10, 17 и 18.