Само 18 коли се събраха на протеста на таксиметровите шофьори пред храма „Св. Александър Невски" в София.

Припомняме, очакваха се най-малко 300 таксита да дойдат на митинга, което накара МВР да предупреди гражданите за блокиране на централната столична зона.

Заместник-председателят на Националната федерация на таксиметровите шофьори Димчо Иванов обясни, че колите са толкова малко, тъй като относно протеста е имало дезинформация, като до вчера се е твърдяло, че той няма да се състои.

От друга страна шефовете на централите на таксиметровите фирми забраняват на шофьорите да идват на протест.

Зависими сме от тях, тъй като колите са на лизинг. Получаваме като sms на информационното табло „ще ви вземем колите, не протестирайте", заяви Иванов и допълни, че протестът е трябвало да подкрепи внесеното в Народното събрание искане за промяна в закона за превозвачите.

Таксиметрови шофьори от Варна също са искали да дойдат на протеста, но и от там шефовете са им забранили.

Според Иванов причина за забраните е това, че с искането за промяна в закона таксиметровите шофьори искат да се отделят от фирмата превозвач.

Междувременно, около 100 товарни автомобила потеглиха преди час от столичния квартал „Казичане" и вече се движат в колона по северната дъга по околовръстния път към Бояна.

В следобедните часове протестиращите ще минат и по южната дъга на околовръстния път. Повечето автомобили са с националния флаг. Към тях са се присъединили и 11 автобуса, съобщи БНР.

Мнението на повечето от протестиращите днес е че правителството засега им обещава предимно мерки, които не зависят от него, а от ЕК или от други външни фактори.

Протестиращите очакват да бъдат поканени на среща от министрите на транспорта, на финансите и на икономиката и енергетиката.