Удостоверения за таксиметровите шофьори ще се издават вече и без самите шофьори да се явяват на изпит.

За това са успели да се преборят представители на таксиметровия бранш на среща с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Към момента изискването е след изтичане на петгодишната валидност на удостоверението за водач на таксиметров автомобил, шофьорите да преминават отново на изпити. Подобно изискване няма при други професии.
От бранша смята, че е редно преиздаването на документа да става административно след заплащане на съответните такси.

Министър Ивайло Московски е поел ангажимент това изискване да отпадне.

Превозвачите са поставили и други въпроси, свързани с тълкуването на законодателството за организацията на таксиметровата дейност и изискуемите документи при проверка на водачите и превозвачите.

Според министър Московски трябва да бъдат преразгледани и уточнени понятията в нормативните текстове, които регламентират работата на превозвачите и таксиметровите водачи. Целта е да бъдат избегнати различни тълкувания, което води до затруднение, както за контролните органи, така и за бранша.

По думите му, необходимо е да се създаде механизъм, който да позволи на таксиметровия бизнес да работи и да се развива, както всички други търговски дейности.